L'oli d'oliva verge extra s'encareix vora un 70% de mitjana en els supermercats en l'últim any

Planas creu que la rebaixa de l'IVA al 0% pactat entre el govern i Junts permetrà atenuar l'increment del preu 

Imatge d'arxiu d'una botella d'oli en un supermercat
Imatge d'arxiu d'una botella d'oli en un supermercat / Gleb Usovich (Shutterstock)

L'oli d'oliva verge extra s'ha encarit de mitjana un 69,3% als supermercats al llarg del 2023, segons les dades de l'estudi elaborat per Facua-Consumidors en Acció sobre díhuit marques a la venda en supermercats espanyols. Segons l'organització de consumidors, l’anàlisi mostra que, lluny de l'argument que sostenen fabricants i cadenes de supermercats, les pujades no són fruit únicament de l'encariment del producte en origen. Així, en l'últim any, els increments de preu en els punts de venda representen fins a 2,54 euros per litre més que en origen.

Segons l’estudi de Facua, la pujada més gran en oli d'oliva verge extra s'ha registrat a Carrefour, amb un 75,8% més de mitjana; seguit per Alcampo, amb un encariment del 73,9% entre els quinze olis recollits en aquesta anàlisi, i Eroski, que presenta una pujada mitjana del 71,3% entre una mostra de set productes.

En Hipercor, l'increment detectat per l'organització durant l'últim any ha sigut del 69,2% entre una selecció de dotze olis verge extra, mentre que en Dia va ser del 68,2% en una mostra d'onze. A Mercadona, l'encariment mitjà ha sigut del 57,3% sobre els quatre articles que contempla aquest estudi.

La pujada més acusada durant l'últim any la trobem en la marca Coosur Hojiblanca, a Eroski, que va augmentar el preu per litre un 154,8%, de manera que els 5,69 euros de gener del 2023 han passat als 14,50 euros el gener del 2024. La segona pujada més gran es va registrar en la garrafa de cinc litres de Carbonell en Alcampo, que ha passat de 25,72 a 60,68 euros en un any, és a dir, un 136% més cara.

En assabentar-se d'aquests resultats, Facua ha tornat a reclamar al Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, dirigit per Pablo Bustinduy, que òbriga una investigació sobre els "increments il·legals de marges de beneficis" que s'estan produint en l'oli d'oliva i en molts altres aliments afectats per la rebaixa de l'IVA. L'organització recorda que el reial decret llei que estableix aquesta mesura, prorrogada fins a mitjan 2024, prohibeix l'augment dels marges.

Planas creu que la rebaixa de l'IVA al 0% atenuarà l'increment dels preus

En qualsevol cas el preu de l'oli d'oliva està en el punt de mira per més motius. Aquest dimecres, el govern va aconseguir l'abstenció de Junts als decrets que va presentar al Congrés a canvi, entre altres mesures, de rebaixar la gravació d'aquest producte al 0%. El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, creu que aquesta rebaixa de l'IVA permetrà atenuar l'increment del preu. Fins ara, l’impost se situava en el 5%

Planas ha reconegut que aquesta decisió serà molt útil i s'inclourà en la tramitació d'aquest projecte de llei amb caràcter d'urgència. "En el curs de la negociació parlamentària es va acordar passar l'oli al 0% perquè és un dels productes que el govern ja havia assenyalat com a fonamental per al consum alimentari", ha recalcat.

El titular d'Agricultura, qüestionat pel fort increment del preu de l'oli en l'últim any, ha recalcat que aquesta pujada es deu a la sequera i al canvi climàtic. "És la raó de fons que rau en l'increment del preu. Tots som partidaris que els preus siguen tan transparents com siga possible perquè no hi haja cap equívoc sobre aquest tema", ha insistit Planas, al costat dels representants de la gran distribució i els supermercats.

També et pot interessar

stats