Sánchez aconsegueix que el Congrés aprove els decrets anticrisi i ònmibus després de pactar amb Junts

El rebuig de Podem, per contra, ha tombat la reforma del subsidi per desocupació

Ple del Congrés al Senat
Ple del Congrés al Senat / Rodrigo Jiménez (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de gener 2024 - 18:19 Actualitzat: 10 de gener 2024 - 21:59

El Congrés ha aprovat el decret anticrisi en segona votació amb l'abstenció de Junts. La votació ha tirat endavant amb 172 vots a favor de la resta del bloc de la investidura i 171 en contra. Poc abans, la majoria del Congrés ha aprovat aquest dimecres a la vesprada el decret òmnibus, que arreplega les reformes pendents per a accedir al quart tram dels fons europeus, però ha derogat el decret sobre el subsidi per desocupació, impulsat per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social.

L’abstenció de Junts en les tres votacions ha sigut clau perquè les mesures sobre justícia i funció pública hagen tirat avant amb 172 vots a favor i 171 en contra. En canvi, no ha sigut així en la reforma del subsidi de desocupació presentada per Yolanda Díaz, que l'han tombada amb el vot en contra de Podem.

El PSOE i els seus socis frenen les esmenes del PP i Vox a l'amnistia

Així mateix, el ple del Congrés ha rebutjat amb els vots del bloc de la investidura les esmenes a la totalitat presentades a la llei d'amnistia pel PP i Vox, que no han aconseguit suport per a les seues propostes d'endurir el Codi Penal per a frenar l'independentisme, i fins i tot per a il·legalitzar partits.

L'esmena del PP ha sigut votada de viva veu i s'ha saldat amb 171 vots a favor i 178 en contra i la cridanera absència de l'hemicicle del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no ha votat. Pel que fa a l'esmena de Vox, votada telemàticament, només ha sigut secundada pels 33 diputats de la formació que lidera Santiago Abascal.

En acabar la sessió, el president del govern, Pedro Sánchez, s’ha mostrat “satisfet” amb el resultat de les votacions dels reials decrets que han tingut lloc al Senat per part dels membres de les Corts Generals. “És un gran dia per a la majoria social d’aquest país”, ha resumit Sánchez, que ha valorat positivament les resolucions que s'han adoptat. “Hem aprovat la revalorització de les pensions d’acord amb l’IPC de les nostres persones grans; la bonificació del transport públic per als estudiants, que continuaran beneficiant-se d’aquest acord impulsat l’any 2023; les famílies i les empreses encara seran beneficiàries de les rebaixes als impostos als aliments, de la factura elèctrica i del gas”, ha dit. 

A més, el president ha ressaltat que “sens dubte, el més important són els 10.000 milions d’euros dels fons europeus que ens permetran continuar industrialitzant Espanya, consolidant la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball”. Sánchez ha assegurat que han treballat “molt dur” per a portar endavant les negociacions i ha insistit en el fet que són polítiques que “beneficien a la majoria social d’aquest país”.

Delegació integral de les competències d'immigració

Junts assegura que ha acordat amb el PSOE abstenir-se en els decrets del govern a canvi de la supressió de l'article 43bis de la llei d'enjudiciament civil que, a parer seu, posava en perill l'amnistia. Segons han explicat des de la formació, aquesta abstenció es durà a terme quan arriben a un acord amb els socialistes que incloga la delegació integral de les competències d'immigració en la Generalitat i la publicació immediata dels balanços fiscals. Exigixen també que l'oli passe a ser un aliment essencial amb un IVA del 0%.

Un altre dels punts de l'acord és la reforma de la llei de societats de capital per a revertir el reial decret del PP del 2017 i així facilitar la tornada de les empreses a Catalunya pel 'procés'.

El pacte anunciat per Junts ha sigut criticat pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha denunciat la "deshonra" i la "humiliació" de Sánchez després del seu "mercadeig" amb Junts per a seguir en el Palau de la Moncloa. Feijóo ha demanat saber si la Generalitat tindrà el control de fronteres com si fora un Estat i la prerrogativa de dir no a l'arribada de migrants de la resta d'Espanya.

En declaracions als mitjans sense preguntes, Feijóo ha dit que el país "no es mereix aquest esperpent de desgovern", aquesta "deshonra" i aquesta "humiliació". "El govern ha fet el ridícul mercadejant amb els drets de tots els espanyols sense saber els espanyols què és el que hui hem lliurat", ha ressaltat, per a denunciar que l'acció de l'executiu de Sánchez es marque des de Ginebra o Brussel·les, on resideix Carles Puigdemont.

Què es debatia al Congrés?

La cambra baixa ha debatut hui tres reials decrets llei aprovats al desembre: un amb el huité paquet de mesures per a combatre els efectes de la inflació, un altre amb la reforma del subsidi de desocupació i l'últim, una norma amb les reformes pendents compromeses en el pla de recuperació.

El paquet antiinflació inclou, entre altres mesures, la gratuïtat de les Rodalies i els trens de mitjana distància, la rebaixa del 30% del transport urbà i interurbà, la rebaixa de l'IVA de la llum i el gas al 10% i l'IVA zero per als aliments bàsics. També la pujada de les pensions contributives en un 3,8%, l'eliminació de les comissions per a la retirada d'efectiu en la finestreta del banc per a majors de 65 anys o l'extensió de la prohibició dels desnonaments per a llars vulnerables.

El segon decret, la reforma del subsidi de desocupació, s'amplia a col·lectius fins ara exempts, com els menors de 45 anys sense càrregues familiars, i s'eleva de 480 euros a 570 euros en els primers sis mesos i a 540 euros els sis següents, compatibles amb el treball durant els primers 180 dies. 

El decret òmnibus arreplega les reformes pendents per a accedir al quart tram dels fons europeus, relatives a la justícia, el règim local, el mecenatge i, en matèria econòmica, el contingut de la llei de funció pública, que va decaure amb la convocatòria electoral.

També et pot interessar

stats