L'OCDE millora les perspectives de PIB d'Espanya en 2021 i 2022

L'informe Perspectiva econòmica situa el país al capdavant de les nacions desenvolupades en ritme de creixement

Nadia Calviño, Isabel Rodríguez i María Jesús Montero a la seua arribada a roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Nadia Calviño, Isabel Rodríguez i María Jesús Montero a la seua arribada a roda de premsa posterior al Consell de Ministres / EuropaPress

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha revisat a l'alça les perspectives de creixement econòmic per a Espanya tant per a enguany com per al següent any, situant el país al capdavant de les nacions desenvolupades pel que fa a ritme de creixement, segons es desprén de l'actualització de l'informe Perspectiva econòmica, publicat aquest dimarts.

Després de liderar el 2020 amb una caiguda del PIB del 10,8%, Espanya registrarà també el major ritme de repunt econòmic, tant el 2021 com el 2022. Enguany, l'economia creixerà un 6,8%, per la qual cosa l'OCDE ha revisat a l'alça les seues perspectives en nou dècimes. L'estimació per a 2022 s'ha incrementat en tres dècimes, fins al 6,6%.

Només Turquia, la Xina i l'Índia creixeran més

Del grup de països que s'inclouen en aquesta revisió de perspectives publicada per l'OCDE, només Turquia, la Xina i l'Índia creixeran més que Espanya el 2020, amb un 8,4%, 8,5% i 9,7%, respectivament. Per al 2022, únicament l'Índia registrarà un creixement més gran que Espanya, amb un 7,9%.

"L'impacte econòmic de la variant delta ha sigut relativament lleu en països amb elevades taxes de vacunació, però ha reduït l'ímpetu a curt termini en la resta de llocs i ha afegit pressions a les cadenes de subministrament globals i els seus costos", ha alertat l'OCDE en el document.

Per al conjunt de la zona euro, el club de països estima un creixement del 5,3% en 2021, un punt percentual més que la previsió anterior, després de l'enfonsament del 6,5% de l'any passat. Per a 2022, el pronòstic ha millorat en dues dècimes, fins al 4,6%.

Entre les altres grans economies europees, el país que més creixerà enguany després d'Espanya serà França, amb un 6,3%, mig punt més, mentre que el 2022 l'avanç serà del 4%, sense canvis. El PIB d'Itàlia s'expandirà un 5,9%, 1,4 punts més, i fins a un 4,1% en 2022, tres dècimes menys. La revisió per a Alemanya ha sigut a la baixa en quatre dècimes, fins al 2,9% per a 2021, mentre que l'any que ve creixerà un 4,6%, dues dècimes més.

D'altra banda, l'OCDE ha revisat a la baixa tant les previsions del Japó, fins al 2,5% enguany, una dècima menys, com les dels Estats Units, fins al 6%, nou dècimes menys. Respectivament, les seues economies creixeran l'any que ve un 2,1%, una dècima més, un 3,9%, tres dècimes més.

Per al conjunt de l'economia global, el PIB experimentarà una expansió aquest any del 5,7%, una dècima menys, mentre que el 2022 creixerà un 4,5%, una dècima més. "Un sòlid repunt a Europa, la probabilitat de més estímul fiscal als Estats Units l'any pròxim i una menor taxa d'estalvi de les llars incrementaran les perspectives de creixement en les economies avançades", argumenta l'OCDE.

També et pot interessar

stats