L'IVF reforçarà els instruments per a sanejar les empreses afectades per la crisi de preus

Manuel Illueca, director general de l'entitat, remarca que la prioritat principal en l'escenari econòmic actual ha de ser controlar la inflació 

Manuel Illueca, aquest dijous en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'Institut Valencià de Finances (IVF) posarà a l'abast de les empreses més instruments financers per a resoldre i alleugerir els problemes de solvència derivats l'increment dels preus de l'energia i la inflació. Ho ha avançat aquest dijous el director general de l'entitat, Manuel Illueca, entrevistat en Les notícies del matí

"Modificarem les línies de finançament per a ser encara més contundents en les ajudes", ha afirmat Illueca. Enguany, ha aclarit, l'IVF tenia una aposta més centrada a afavorir la inversió a llarg termini de les companyies en un escenari de recuperació postpandèmia, però ara "es donen les circumstàncies per a matissar l'objectiu inicial". Per tant, es redissenyarà el catàleg per a introduir de nou ferramentes dirigides a afavorir el sanejament de les empreses més afectades per la situació econòmica actual, com ja es va fer en 2021 amb la crisi del coronavirus. 

Segons les xifres que ha detallat el director general, l'IVF va proporcionar finançament per a 2.800 empreses l'any passat per valor de 320 milions d'euros. I per a 2022 les dades són "positives": només en el primer trimestre de l'any més de mil negocis han acudit a l'organisme a buscar finançament i sols en quatre mesos s'ha superat els 275 milions d'euros de demanda. Per a Illueca, són dades que demostren que "quan la necessitat de finançament està damunt de la taula, la ciutadania valenciana sap que té algú en qui confiar".

Dilluns es va donar a conéixer el Pla Reactiva, dotat amb un total de 944 milions d'euros i que preveu dues línies de finançament de l'IVF per un import de 150 milions d'euros. Aquests instruments es posaran a la disposició de les empreses i persones autònomes afectades per la crisi de preus a interés zero. 

Controlar la inflació, la prioritat

Illueca també ha reconegut que estem davant d'un moment "crític" de la història econòmica, resultat de la combinació dels efectes de la guerra d'Ucraïna i la pandèmia de covid-19. Un escenari que ha comparat amb la crisi de l'any 1973 per l'augment del preu del petroli. 

A parer seu, la prioritat ara mateix per a avançar cap a la recuperació econòmica és aconseguir controlar la inflació desbocada, indicador que en l'últim mes ha superat les dues xifres a la Comunitat Valenciana fins a situar-se en el 10,2%. "Hem de lluitar tots junts perquè les expectatives d'inflació queden raonablement rebaixades", ha defés. I per a aconseguir-ho, el director de l'IVF proposa una recepta basada en una política monetària més estricta, un pacte de rendes, ajudes empresarials i, en definitiva, un repartiment de costos "just" per als diferents actors. 

Crítiques al pla econòmic de Feijóo

Durant l'entrevista, Illueca ha carregat contra algunes de les propostes del pla econòmic que ha presentat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per a fer front a la crisi. Entre d'altres, arreplega una rebaixa massiva d'impostos per a gran part de la població i una reducció de la despesa pública de fins a 60.000 milions d'euros. Xifra que Illueca ha qualificat d'"absolutament insuportable", si es té en compte el marge que estableix l'informe d'experts en matèria tributària publicat pel Ministeri d'Hisenda. I li ha demanat al polític gallec que adopte una "actitud responsable" en el debat sobre els impostos perquè són, ha recordat, "necessaris per a nodrir la hisenda pública dels recursos necessaris per a escometre les activitats pròpies de l'estat del benestar. "No juguem amb aquests temes d'estat", ha sentenciat. 

També et pot interessar

stats