L'inici de la temporada alta arriba a la Comunitat Valenciana amb una previsió del 75% d'ocupació hotelera
Tot i l'encariment dels preus entre un 15% i un 20%, s'espera que les pernoctacions cresquen amb les reserves d'última hora
Maletes amunt i avall, activitat intensa als hotels i apartaments, carreteres i aeroports plens. Comença l'estiu i amb ell la primera part de la temporada alta als hotels i la primera operació eixida. Les previsions d'ocupació hotelera són bones a la Comunitat Valenciana: un 75%, que el sector considera un bon punt de partida que millorarà amb les reserves d'última hora.
Per províncies, a les zones de costa l'ocupació és d'un 81% a València, un 69% a Castelló i un 72% a Alacant, però això sense comptar Benidorm, on l'ocupació és del 89%. L'interior també és una opción perquè la província de València està a un 82% d'ocupació, seguida d'Alacant amb un 62% i Castelló amb un 50%.
La imatge més repetida hui és la de la gent de viatge per a començar les vacances, i també la dels turistes que arriben a la Comunitat Valenciana per a començar les seues. Tot això en un context en què el preu dels allotjaments turístics s'ha encarit entre un 15% i un 20% només en juny respecte a l'any passat, segons dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).
Algunes famílies opten per avançar el pagament o per finançar paquets turístics per a fer front a esta despesa, tot i que no tots pensen que finançar les vacances siga una bona idea.
La Comunitat Valenciana, una de les vint regions amb més reserves d'Europa
La Comunitat Valenciana és una de les vint regions amb més reserves d’allotjament de lloguer de curta durada a través de plataformes digitals com Airbnb, Booking o Expedia durant l’últim trimestre de 2024, segons dades d’Eurostat.
El rànquing el lidera Andalusia, amb més de 44 milions de nits reservades en tot l’any, quasi deu milions més que en el 2023. En el mateix període, també destaquen altres comunitats espanyoles com Canàries, Catalunya i Madrid, juntament amb cinc regions italianes, quatre franceses, dos portugueses i una d’Hongria, Polònia, Grècia i Àustria.
València, entre les ciutats més sol·licitades
En la classificació urbana, València se situa entre les vint ciutats europees amb més pernoctacions registrades a través de plataformes digitals, juntament amb Barcelona, Madrid, Màlaga i Sevilla. Les capitals espanyoles només queden al darrere de París i Roma.
Espanya va registrar més de 170 milions de pernoctacions en 2024, un 20% més que l’any anterior, i es va situar com el segon país europeu amb més activitat d'este tipus, només superat per França (192 milions). En total, als països de la Unió Europea es van reservar 854 milions de nits, un augment del 19% respecte a 2023.
Una recuperació plena després de la pandèmia
Eurostat destaca el repunt del turisme urbà en la postpandèmia. Totes les grans ciutats europees han superat els rècords previs a 2020. Milà, Roma i Madrid són les que han experimentat més creixement interanual en 2024, amb increments del 27%, 24,9% i 24,4%, respectivament.
També s’ha constatat una estacionalitat turística elevada: més del 30% de totes les reserves en allotjaments digitals es concentren en juliol i agost.
Nou registre obligatori per a habitatges turístics
Les dades arriben després de l’entrada en vigor, l'1 de juliol, de la nova normativa derivada de la legislació europea, que obliga a totes les vivendes d’ús turístic o temporal a Espanya a tindre un codi de registre per a operar legalment.
La mesura pretén frenar la proliferació de pisos turístics il·legals i respondre a la crisi d’accés a l’habitatge, perquè hi ha una oferta insuficient i una demanda creixent, especialment entre joves i col·lectius vulnerables. Amb esta norma, Espanya es convertix en el primer país de la Unió Europea a aplicar este reglament.