L'expert en IA Adrián Todolí adverteix del perill per als treballadors que "l'algoritme siga el teu cap"

El professor afirma que el problema de la intel·ligència artificial no és que lleve treballs, ja que només afectarà al 15%, sinó la deterioració de les condicions laborals, d'ací el seu lema: "La IA et llevarà el salari i no el lloc de treball"

Adrián Todolí, professor de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La intel·ligència artificial (IA) estalviarà feines repetitives, i també pot ser una amenaça per als treballadors. Ho ha advertit a Les notícies del matí Adrián Todolí, professor de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València, que ha presentat el seu llibre Algoritmos productivos y extractivos. Cómo regular la digitalización para mejorar el empleo e incentivar la innovación.

La IA està duent la reformulació digital en el mercat de treball i canvis que revolucionen el panorama laboral. Segons el professor, els algoritmes canvien el mercat i poden dirigir el treball. 

Els algoritmes augmenten la productivitat i això és positiu per a Todolí, si la productivitat que genera la tecnologia es redirigeix a polítiques de benestar.

"La IA és una oportunitat perquè pot permetre que activitats repetitives les faça millor la intel·ligència artificial, però pot ser una amenaça de desplaçar treballadors i també si la IA es fa servir per a dirigir el treball, que el teu cap siga un algoritme".

La IA és una oportunitat perquè pot permetre que activitats repetitives les faça millor, però pot ser una amenaça de desplaçar treballadors i també perquè es faça servir per a dirigir el treball, que el teu cap siga un algoritme.

Per a Todolí, el perill de la IA no és que lleve treballs, ja que només afectarà al 15%, sinó la deterioració de les condicions laborals, d'ací el lema de "la IA et llevarà el salari i no el treball". Caldrà tindre en compte, ha afegit, "si es podrà negociar les condicions laborals en equitat, si es discrimina o si s'espremerà massa als treballadors pels algoritmes".

"El 72% dels currículums no els veu mai una persona"

L'expert ha explicat que el 72% dels currículums no els veu mai una persona perquè els descarta l'algoritme en el primer filtre i això passa en moltes empreses. També indica que l'algoritme pot discriminar per sexe i contracta més homes, ja que estadísticament és així si agafa dades de contractació dels darrers trenta anys.

A més, ha indicat que hi ha alguns algoritmes que "són extractius i que tenen com a objectiu millorar la productivitat a través de la major vigilància dels treballadors, esprement-los per a traure el màxim".

Hi ha alguns algoritmes que són extractius i que tenen com a objectiu millorar la productivitat a través de major vigilància dels treballadors, esprement-los per a traure el màxim.

Això provoca que aquell treballador ha produït més, però a costa d'estar molt més cansats o d'augmentar els accidents laborals. "En els EUA hi ha dades que en les empreses que uses aquests algoritmes els accidents greus són el doble que les que no les usen, ja que els obliga a anar més de pressa".

És per això, que destaca que "hi ha usos de la IA que són negatius pel control dels treballadors, que cal regular".

En el cas nostre, segons ha apuntat, en l'àmbit de la utilització, Espanya és el cinqué país d'Europa en ús d'intel·ligència artificial. "Això vol dir que les nostres empreses fan servir prou la IA per a dirigir treball".

També et pot interessar

stats