L'economia espanyola creix un 1,1% en el segon trimestre malgrat la guerra i la inflació

L'augment del consum intern impulsa el PIB per damunt de les previsions tot i la crisi de preus 

Diverses persones caminen per un carrer comercial
Diverses persones caminen per un carrer comercial / David Matos (Europa Press)

L'economia espanyola ha crescut un 1,1% trimestral entre els mesos d'abril i juny. Són nou dècimes més que en el primer trimestre de 2022, quan el producte interior brut (PIB) va augmentar a penes un 0,2%, influït per la sisena onada de covid-19 i els primers cops de cua de la invasió russa a Ucraïna

El percentatge d'aquest divendres, que s'extrau de l'avanç de comptabilitat nacional publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), reflecteix que l'economia espanyola continua avançant tot i el context d'incertesa que l'envolta i amb el rerefons de la guerra a l'est d'Europa. Un conflicte que està acompanyat d'una crisi energètica, inflació desbocada i un escenari de desacceleració econòmica pràcticament a tot el món. 

Si entre gener i març de 2022 el creixement econòmic es va frenar quasi en sec per la contracció del consum en les famílies espanyoles, en el segon trimestre de l'any s'ha corregit significativament la situació. L'avanç trimestral del PIB, el cinqué consecutiu, se sustenta sobretot en la demanda nacional (consum i inversió), que ha aportat 2,2 punts al creixement. El percentatge de l'1,1% millora les expectatives dels organismes reguladors i se situa set dècimes per damunt del previst pel Banc d'Espanya, que havia projectat en les últimes previsions un avanç del 0,4%.

Així, la despesa en les llars ha rebotat i augmenta un 3,2% fins i tot en un context d'inflació elevada. Mentrestant, la inversió empresarial —fins ara més resistent— ha caigut un 2,3% i la inversió en habitatge, edificació i construcció ha repuntat notablement, amb un increment del 7,8%.

La taxa interanual del PIB es manté en el 6,3%, similar a la registrada en el primer trimestre de l'any, apunta l'INE. El Ministeri d'Assumptes Econòmics destaca en un comunicat que totes aquestes dades posen de manifest "la solidesa de l'economia espanyola (...) així com l'eficàcia de les mesures de política econòmica per a reduir els efectes de la inflació i sostindre les rendes de les famílies i el teixit productiu, i els efectes positius del pla de recuperació per a mantindre el dinamisme de les inversions".

També et pot interessar

stats