Ismael Sáez (UGT-PV): "L'acord amb Ford ha sigut un exercici dur, difícil i de responsabilitat. El contrari seria jugar amb el pa de moltes famílies"
El secretari general de la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV) Ismael Sáez defensa l'acord amb Ford i la gestió que d'aquest s'ha fet amb la plantilla d'Almussafes
El secretari general de la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV) Ismael Sáez ha defensat en Les notícies del matí l'acord que la secció sindical de Ford, majoritària en la planta d'Almussafes, ha firmat amb la multinacional: sacrificis en horaris i salaris a canvi de la fabricació dels models elèctrics que garantirien quinze anys més de producció.
"Ha sigut un exercici dur, difícil i de responsabilitat. El contrari hauria sigut jugar amb el pa de moltes famílies", ha explicat Sáez, que lamenta que en absència d'una regulació europea sobre unes condicions mínimes de treball, aquestes forcen a competir a la baixa els treballadors i treballadores dels diferents països, com està passant entre les plantilles de la Ribera Baixa i la planta alemanya de Saarlouis.
"No hi ha cap normativa a la UE que impedisca que el factor treball siga un element possible d'inversió o desinversió, i com que no hi ha res que els ho impedisca [a les multinacionals] ho fan, i com ho fan, podem creure que és una fanfarronada (...) o, en canvi, ser conscients de la transcendència d'una decisió d'aquest tipus, ja que afecta no sols els treballadors i les treballadores d'Almussafes sinó les d'altres indústries que quedarien sense ocupació", ha apuntat Sáez.
Quinze anys en el sector de l'automòbil és un món. I no vol dir que no n'hi haja quinze més
Considera que amb l'acord s'ha guanyat temps i tranquil·litat perquè "quinze anys en el sector de l'automòbil -el termini que es garantiria la producció si Ford accepta la proposta- és un món. I no vol dir que no n'hi haja quinze més, si fem les coses bé". I creu que en aquesta aposta per la continuïtat, el fet de tindre una gigafactoria de bateries al costat o no [a Sagunt] no és tan rellevant en termes de competitivitat, perquè les alternatives -Navarra i Catalunya- no estan a una gran distància. En tot cas, veu "absurd esperar que totes les fàbriques d'automòbils en tinguen una altra de bateries al costat".
Tindre la gigafactoria de bateries al costat o no, no és un factor de competitivitat determinant
Siga com siga, Sáez tanca files en suport de la gestió que la seua secció sindical ha fet de l'acord, tot i les crítiques que han fet la resta de sindicats, minoritaris a Almussafes. Sobre la presumpta falta de transparència, hauria volgut mantindre encara més temps en secret la proposta, com ha fet Saarlouis, per a no perdre avantatge en la negociació amb la multinacional. Recorda que després s'ha fet públic i s'ha sotmés a votació entre la plantilla, malgrat que el pes del sindicat en el comité d'empresa ho feia innecessari (més del 75% dels treballadors i treballadores li han donat suport). I aclareix que si s'ha fet de manera telemàtica -un extrem també qüestionat- ha sigut perquè 2.000 empleats estaven fora per ERTO.
Sobre l'ERTO i la nova reforma laboral -que normalitza el recurs a aquest instrument- també ha parlat el líder de la UGT. En vespres de la reunió entre els agents socials per a una nova pròrroga, Ismael Sáez s'ha mostrat favorable a donar-los una continuïtat extra per a sectors que continuen passant-ho malament per la covid, com en el cas de les agències de viatge. "Quan la societat demanava a certs sectors que frenaren l'activitat i es va fer, cal protegir-los entre tots (...) no es poden demanar sacrificis a una part de la societat i deixar-la desemparada", ha dit.
Si haguérem sigut més exigents amb la reforma laboral qui ens diu que el 2023, amb una altra majoria parlamentària, no ens diuen de fer-ne una altra
Celebra Sáez la nova reforma laboral, tot i les crítiques d'altres organitzacions que acusen el govern i els sindicats majoritaris d'haver-se quedat curts. Per contra, el secretari general de la UGT-PV veu importants avanços per a reduir la temporalitat i creu que els efectes es veuran a curt termini: "Per primera vegada en quaranta anys es planteja reduir la temporalitat de manera seriosa i amb rigor per a acabar amb aquesta dualitat en el treball".
"Pagava la pena l'esforç d'arribar a un acord. I el que hem aconseguit hauria de dotar la reforma de perdurabilitat. Si haguérem sigut més exigents qui ens diu que el 2023, amb una altra majoria parlamentària, no ens diuen de fer-ne una altra. Si arribara el cas, pensem que la patronal defendria la reforma actual", ha argumentat a la ràdio d'À Punt.
Estic convençut que a l'estiu la recuperació econòmica serà més intensa. I això desmenteix l'impacte en l'ocupació del salari mínim interprofessional
Pensa, a més, que la reforma contribuirà a la recuperació econòmica, que veu més ràpida de l'esperat. "Estic convençut que de cara a l'estiu serà intensa. I això desmenteix l'efecte d'ocupabilitat que se li atribuïa al salari mínim interprofessional", ha dit en relació amb un altre dels grans acords laborals del moment.
Menys alegries li aporta la polarització i la crispació política que veu en l'actualitat i que quasi va fer fracassar la mateixa reforma laboral, tot el consens, per primera vegada entre patronal i sindicats. En aquest ambient veu molt complicat també aconseguir els suports necessaris per a tirar avant la reforma del model de finançament, per a la qual caldria el suport del PP, del qual qüestiona el doble i contradictori discurs en l'àmbit estatal i autonòmic.