Ineca alerta que la retallada del Tajo-Segura posa en perill 10.000 hectàrees i 6.300 ocupacions a Alacant

El president d'Asaja-Alacant, José Vicente Andreu, adverteix sobre el risc de perdre la sobirania alimentària del nostre territori

Reunió d l'Institut d'Estudis Econòmics de la província d'Alacant
Reunió de l'Institut d'Estudis Econòmics de la província d'Alacant / Ineca

L'Institut d'Estudis Econòmics de la província d'Alacant (Ineca) ha mantingut una trobada on ha participat el president d'Asaja-Alacant, José Vicente Andreu, per a analitzar l'abast de la retallada del transvasament Tajo-Segura.

La reunió ha acabat amb un comunicat institucional en què Ineca alerta de la preocupant situació com quedarà l'estructura socioeconòmica provincial si la retallada de l'aigua transvasada procedent del Tajo-Segura es manté tal com l'ha anunciada recentment el Govern d'Espanya.

Després de la trobada, el president d'Ineca, Nacho Amirola, s'ha compromés amb Asaja-Alacant a la realització d'un estudi conjunt que analitzarà l'impacte de la retallada en la balança comercial (importacions i exportacions) de la província.

Amirola ha considerat que no es pot plantejar una retallada del transvasament sense donar una solució real als regants perquè "la dessalinització no és possible pels elevats preus de l'aigua i perquè algunes plantes dessalinitzadores no estan ni construïdes i, per tant, no podran proveir el camp de la província d'Alacant de manera immediata".

El cultiu que més es veuria afectat per aquesta retallada seria el del cítric perquè requereix una aigua de major qualitat que la resta de verdures, hortalisses i fruites.

Joaquín Melgarejo, soci d'honor d'Ineca i un dels majors especialistes d'aigua d'Espanya, ha assenyalat que estarien en perill unes 10.000 hectàrees de cultiu de regadiu, una magnitud que faria caure la resta de sectors com un castell de naips.

Una menor producció de cítrics reduiria el 40% de l'exportació agroalimentària de la província i posaria de veres en perill l'estructura econòmica d'Alacant.

Segons el parer de Melgarejo, és una temeritat posar en perill 6.300 ocupacions directes en el sector agrícola amb efectes superior al 10% de manera indirecta en el sector agroalimentari i del transport logístic.

No obstant això, a més d'aquesta caiguda en cadena de la producció d'altres sectors, la retallada en 20 hectòmetres cúbics també afectarà la indústria perquè els costos augmentaran sensiblement, malgrat les promeses de bonificació de l'aigua dessalinitzada, ja que seria insuficient per a l'increment que hauran de suportar els empresaris.

El president d'Asaja-Alacant, José Vicente Andreu, ha denunciat que la retallada del transvasament "posa de veres risc la sobirania alimentària del nostre territori, ens resta independència i competitivitat i perjudica seriosament el relleu generacional agrari".

També et pot interessar

stats