La importació de productes de la Xina a la Comunitat Valenciana puja un 68% en els últims cinc anys

És aquest país asiàtic, juntament amb Singapur, on hi ha un nombre superior d'empreses valencianes implantades

Una panoràmica de contenidors de mercaderia, al Port de València
Una panoràmica de contenidors de mercaderia, al port de València / À Punt NTC

La Xina és el proveïdor més gran de la Comunitat Valenciana, amb un volum d'importacions de 4.700 milions d'euros el 2021 i un augment acumulat del 68% en els últims cinc anys, segons es recull en l'últim informe de comerç exterior del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. També és el país d'Àsia, juntament amb Singapur, on hi ha un nombre més elevat d'empreses valencianes implantades. A la Xina, en concret, hi ha 50 empreses valencianes instal·lades. El repunt s'ha produït malgrat les dificultats de transport marítim que s'han viscut al llarg dels últims dos anys i de l'increment de preus de les matèries primeres.

El gegant asiàtic també és el primer mercat en la zona per als productes valencians, però les exportacions al país representen poc més del 10% de les importacions (491 milions el 2021). Per contra, acapara el 15,9% de les importacions valencianes, per damunt del 7,7% de les procedents d'Itàlia, el 6,9% de França i el 5,7% dels Estats Units, segons l'informe.

Aparells i material elèctric són el productes més comprats

Els productes que subministra la Xina a la Comunitat Valenciana són, per aquest orde, aparells i material elèctric, màquines i aparells mecànics, mobles, cadires i llums, calçat, joguet, matèries plàstiques, articles de tèxtil de la llar, manufactures de cuiro, productes químics orgànics, cautxú, guarnicions, peces de vestir de punt i manufactures de ferro i acer.

Fort creixement de la inversió valenciana a Àsia

El document recull també l'evolució de les inversions valencianes a Àsia. Així, el 2015 les inversions valencianes en la zona eren de dos milions d'euros (un milió a la Xina) mentre que fins el setembre de 2021 ascendia ja a 16,5 milions. Per contra, les inversions arribades a la nostra autonomia van passar de 400.000 euros el 2015 a 39 milions el 2019, mentre que el 2020 es van quedar en 13,3 milions i el 2021 no van arribar al milió d'euros.

Per sectors, la indústria ceràmica i la de material i aparells elèctrics són les que més han invertit als països del sud-est asiàtic.

També et pot interessar

stats