Els hotelers valencians mantindran durant la tardor i l'hivern el 88% de la planta turística oberta

La bona acollida del bo turístic i l'Imserso estan en bona part darrere d'aquesta realitat

Imatge la platja de Llevant de Benidorm, una de les ciutats amb més activitat turística de la Comunitat Valenciana
Imatge de la platja de Llevant de Benidorm, una de les ciutats amb més activitat turística de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 d'octubre 2022 - 18:03 Actualitzat: 12 d'octubre 2022 - 18:37

El sector hoteler valencià afronta la temporada tardor-hivern amb optimisme. La patronal Hosbec ha explicat en un comunicat que es mantindrà oberta el 88% de la seua planta turística. La bona acollida del bo turístic i l'Imserso estan en bona part darrere d'aquesta realitat.

És la primera vegada que el sector s’enfronta a la temporada baixa amb les millors previsions des que va esclatar la pandèmia de coronavirus, que va provocar la contracció més forta que es recorda en l’hostaleria. Després d’una temporada en què les xifres d'ocupació han remuntat, la voluntat de mantindre l'activitat i els ingressos després de vora dos anys d’inactivitat ha impulsat els empresaris a mantindre els establiments oberts durant la tardor-hivern el màxim possible. I això malgrat l'actual context de crisi energètica i espiral inflacionària. 

Tanmateix, els hotelers han fet els deures en aquests dos anys. Un dels factors del tancament a l'hivern és la renovació d’instal·lacions, però els professionals aprofitaren la pausa pandèmica per a fer reformes. Amb això seran els establiments tradicionalment estacionals els que tancaran durant la temporada baixa. 

Castelló és la més afectada, i València pràcticament no tanca

Serà a la província de Castelló on l’estacionalitat es deixe sentir més. A les comarques del nord la planta turística activa arribarà al 67,5%, on la raó principal és en un 94,5% dels casos perquè habitualment tanquen, i sols un 5% diu que ho farà per a acometre reformes. Gener és el mes més afectat. Així i tot, dues de cada tres places hoteleres romandrà ocupada durant la temporada baixa. 

Per contra, les províncies de València i Alacant resisteixen a la temporalitat amb força, fregant el 90% de planta turística activa, o fins i tot el 100%, com és el cas de la ciutat de València. 

A la província de València, l’empenta del client internacional, els esdeveniments i la varietat de serveis són el motiu d’aquests bones xifres. Allotjaments hotelers, càmpings i apartaments turístics tindran un 90,5% de planta oberta, on la major baixada s'acusa a Gandia. Desembre i gener seran els pitjors mesos, amb vora 2.000 places hoteleres tancades. 

La situació a Benidorm i la Costa Blanca

Pel que fa a la província d’Alacant, l’informe analitza per separat la situació de Benidorm i de la resta de la Costa Blanca. A Benidorm, l’ocupació es mantindrà previsiblement en un 88,4% per als hotels, en un 88,3% per als apartaments turístics, i en un 90,3% en el cas dels càmpings. El 21,4% de negocis que tanquen ho fan per acometre reformes, fet que demostra la capacitat del sector. El mes més feble serà gener.

Un comportament similar a la resta de la Costa Blanca. Ací l’ocupació se situarà en el 89,3% de places hoteleres, que tancaran majorment els mesos de novembre i gener. Les pauses en aquest cas responen a obres (10,8%) i a vacances (4,7%), ja que moltes empreses donen lliure als treballadors abans de cridar-los per a la campanya de Nadal. És a Setmana Santa quan el sector treballa a capacitat completa. 

Hosbec ha agraït el treball que fa Turisme Comunitat Valenciana,i destaca la importància del bo viatge, prorrogat el 2023 i amb el suport als hotels acollits al programa Imserso. Les dues iniciatives han contribuït a aquestes dades d’obertures, perquè cal recordar que el 25% dels clients són els mateixos valencians, sobre els qui plana l’ombra de la taxa turística, una mesura que es troba en tramitació parlamentària i que podria entelar les esperances dels hotelers. 

També et pot interessar

stats