El granís deixa pèrdues d’un milió d’euros en el raïm i l’ametler d’Utiel

Les primeres estimacions de la Unió Llauradora apunten que alguns camps de Las Cuevas o la Torre, unes 300 hectàrees, han perdut la totalitat de la collita

Una de les parcel·les de raïm a la plana d'Utiel-Requena que va quedar coberta pel granís després de la tempesta de dilluns
Una de les parcel·les de raïm a la plana d'Utiel-Requena, que va quedar coberta pel granís després de la tempesta de dilluns / Unió Llauradora

Les tempestes de granís que aquest dilluns de vesprada han agranat part del nostre territori han deixat un rastre de pèrdues en la plana d’Utiel-Requena. Segons les estimacions inicials de la Unió Llauradora, els danys arriben al milió d’euros. El granís s’ha acarnissat especialment en els camps de Las Cuevas i la Torre d’Utiel.

El panorama amb què s’han trobat els llauradors aquest dimarts és desolador en alguns punts de la plana. Hi ha afectades un miler d’hectàrees de cultiu, sobretot raïm, però d’elles, en vora 300, els danys són del 100%, com adverteixen des del sindicat agrari.

La Unió Llauradora apunta que, a pesar que el granís ha llançat a perdre, sobretot, el raïm de vinificació, queden pendents d’avaluar els danys que ha provocat en l’ametler. “Segons evolucione l'ametla els pròxims dies, la xifra de pèrdues del milió d'euros podria ser fins i tot superior”, apunten des de la Unió Llauradora.

Per a compensar els danys dels llauradors afectats, a més dels que ja s’arrosseguen des de la segona meitat de la primavera, la Unió Llauradora ha anunciat que sol·licitarà compensacions; entre elles, la concessió d'ajudes directes, l'agilitació dels peritatges dels camps que comptaven amb assegurança agrària, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any o préstecs amb interés subvencionat.

Així mateix, aquest sindicat agrari demanarà a la Conselleria d'Agricultura incrementar en les assegurances agràries la subvenció als agricultors professionals fins al màxim permés per la Unió Europea del 70% del rebut de prima per a incrementar d'incrementar la cobertura de les assegurances. 

El granís està deixant en les últimes setmanes pèrdues significatives en el camp valencià. Aquest primer balanç d'Utiel arriba només dies després que la pedra causara fins a quatre milions d'euros de pèrdues a la Ribera, la Costera i la Canal de Navarrés, on més de 4.000 hectàrees s'han vist arrasades per les tempestes. Algunes zones de la Ribera Alta concentren el 85% dels danys.

També et pot interessar

stats