La Unió reclama ajudes directes per a la cirera després de cinc campanyes de producció baixa

L'organització agrària assegura que les pluges de maig “han arruïnat la collita en bona part de les zones productores”

Camps de cirerers a la Vall de Gallinera
Camps de cirerers a la Vall de Gallinera / Vall de Gallinera

La Unió Llauradora ha sol·licitat aquest dilluns ajudes directes per als productors de cirera de la Comunitat Valenciana en un comunicat. Reclamen que les últimes cinc campanyes han tingut una baixa producció a conseqüència de les inclemències climàtiques i que les pluges de maig “han arruïnat la collita en bona part de les zones productores”.

Des de l’organització ressalten que productors, cooperatives i empreses estan travessant una greu crisi que provoca una desaparició important de la zona cultivada: en els últims sis anys s’han abandonat quasi 400 hectàrees cultivades de cirerers, el 13% de la superfície, majoritàriament a la província d’Alacant.

“Es tracta sens dubte d’un dels cultius als quals més està afectant el canvi climàtic”, segons assegura la Unió, que exposa la situació: a la Indicació Geogràfica Protegida Cireres de la Muntanya d’Alacant s’esperaven uns quatre milions de quilos aquesta campanya i “s’han quedat en només 500.000 quilos”.

És per això que demana “fer costat als productors” amb incentius directes, ja que les assegurances no s’estan adaptant a les exigències quant a cobertures sobrevingudes pel canviament climàtic segons la Unió.

En aquest sentit, la Unió proposa ajudes destinades a les persones titulars de les explotacions agrícoles, que tenint pòlissa en vigor per a aquest cultiu, hagen patit pèrdues superiors al 30% de la producció i no estiguen garantides per aquest sistema d'assegurances agràries combinades. Entre les reclamacions, demana també que no es limite la concessió d'ajudes de caràcter extraordinari per a aquelles assegurances que tinguen una baixa implantació pel fet que les cobertures no s'adapten a les necessitats del sector, com és el cas del cirerer. A més, suggereix una reducció de l'índex de rendiment net en l'IRPF per a les produccions afectades per sinistres amb danys superiors al 30% en el cultiu del cirerer o la condonació del pagament de l'IBI; també una bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social i l'ajornament de l'altre 50% durant 12 mesos per als inclosos en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris.

També et pot interessar

stats