Els llauradors valencians demanen formació i ajudes per a innovar en els cultius

La tecnologia i la modernització digital poden ajudar els cítrics a sobreviure i fer front a reptes com el canvi climàtic

El futur dels cítrics, a debat / À Punt NTC

La innovació és una de les claus per a garantir el futur dels cítrics, un cultiu que representa un terç de la producció agrària de la Comunitat Valenciana. És una de les conclusions de la jornada organitzada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA Asaja) que busca solucions a reptes com el del canvi climàtic. 

La digitalització és un dels temes que ha centrat la jornada sobre el futur de la citricultura. Els llauradors asseguren que no estan preparats per a aplicar el quadern digital i reclamen ajuda a l'administració per a poder invertir en innovació, tecnologia i formació.

Jaume Valls, un dels llauradors participants, ha explicat que entre les exigències per a poder utilitzar aquesta tecnologia “cal ser informàtic, una cosa que no som, ja que som llauradors”. D'altra banda, requereix “tindre una persona titulada que ens guie completament” en aquest món, segons ha assenyalat Valls.  Per la seua banda, Roger Llanos, secretari autonòmic d'Agricultura, ha dit que és necessari “dissenyar un programa específic de suport” per a la implementació digital en aquests casos. 

La producció citrícola de la Comunitat Valenciana representa el 50% del total a Espanya. Segons els experts, innovació, formació i augmentar les dimensions de les explotacions són algunes de les claus per a garantir-ne el seu.

Plantes millorades amb tècniques de genètica

El 5 de juliol, la Comissió Europea debatrà sobre la flexibilització de les normes per a les plantes millorades amb tècniques d'edició de genètica, com Crispr. Els seus defensors les consideren positives, ja que diuen que poden ajudar els cultius a tolerar millor la sequera i a defendre's de les plagues amb menys pesticides. “Volem igualar-nos en tecnologia amb la resta del món”, ha explicat Cristóbal Aguado, president d'AVA-Asaja.

També et pot interessar

stats