El govern rebaixa la previsió de creixement econòmic un 2,7% per a enguany i la deixa en el 4,3%

Calviño admet que l'expansió econòmica s'alenteix i alinea la previsió amb les dels organismes internacionals, que la situaven entre el 4,3% i el 4,8%

La ministra Calviño, a l'esquerra, junt a la seua companya de govern, María Jesús montero, en la compareixença sobre les previsions de creixement macroeconòmic que han fet aquest divendres
La ministra Calviño, a l'esquerra, junt amb la seua companya de govern, María Jesús Montero, en la compareixença sobre les previsions de creixement macroeconòmic d'aquest divendres / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

L’economia espanyola creixerà un 4,3% enguany, 2,7 punts menys que les estimacions inicials. Almenys aquestes són les previsions del govern espanyol. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha rectificat la previsió inicial de l’executiu, que situava en un 7% el creixement econòmic d’enguany.

La incertesa derivada del conflicte a Ucraïna i l’escalada de preus, que està deixant una inflació disparada, han portat el govern espanyol a rectificar les seues previsions, segons ha manifestat la responsable de l’àrea econòmica, en una roda de premsa conjunta amb la seua companya de govern i titular d'Hisenda, María Jesús Montero, abans que l'executiu remetera a Brussel·les abans d'aquest dissabte el Programa d'Estabilitat 2022-2025 amb el nou escenari fiscal i l'actualització del quadre macroeconòmic.

Amb vista als pròxims anys, l'executiu espanyol preveu un creixement del 3,5% el 2023; del 2,4% el 2024, i de l'1,8% el 2025.

Aquestes noves previsions de l'executiu estan alineades amb les estimacions realitzades pel conjunt d'organismes estatals i internacionals, que les últimes setmanes han rebaixat les seues projeccions de creixement per a Espanya enguany al 4,3% (Airef) i el 4,8% (FMI).

D'acord amb l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística, l'economia espanyola pràcticament s'hauria estancat en el primer trimestre, amb un creixement del 0,3% enfront del 2,2% del trimestre anterior, llastrada per la caiguda del consum de les llars per una alça descontrolada de preus en l’inici de l'any.

Amb tot, Calviño ha assegurat que el creixement de l'economia espanyola continua sent "fort i sostingut", amb l'ocupació i la inversió com a principals motors de la recuperació, malgrat l'impacte patit per la guerra, la pandèmia i la vaga del transport.

També et pot interessar

stats