El BBVA preveu que l'economia valenciana cresca enguany un 3,9%, per sota de la mitjana espanyola

Les comunitats autònomes on més rebaixa la previsió són aquelles més dependents de l'ús de l'energia o del turisme estranger

L\'economia espanyola va créixer l\'any passat un 2,4% realment i no un 2,6%
Billets, en arxiu / À Punt NTC

L'economia valenciana creixerà enguany per sota de la mitjana espanyola. Segons BBVA Research el PIB de la Comunitat Valenciana creixerà el 2022 un 3,9%, xifra que la situa per sota del repunt previst per al conjunt d'Espanya (4,1%) i en nové lloc entre les comunitats autònomes. L'estudi rebaixa la previsió de creixement per a 2022 i 2023 de totes les comunitats autònomes, sobretot el bloc de territoris industrials del nord peninsular, respecte del pronòstic de gener.

L'Observatori Regional del BBVA corresponent al segon trimestre indica, d'una banda, que les comunitats amb una major intensitat d'ús de l'energia en el seu PIB i més dependents de productes importats veuen més reduïda la previsió de creixement i són, en general, les que menys creixeran en el bienni: Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, País Basc, Galícia, Astúries, Navarra, La Rioja i Castella-la Manxa.

D'altra banda, malgrat que el turisme estranger puga veure's afectat per un augment en el cost del transport, Canàries i Balears es mantindran com les comunitats amb més creixement en els dos anys, seguides per Madrid i Catalunya, afavorides també per aquest factor i, a més, per l'activitat en serveis de més valor afegit. Mentrestant, Múrcia, la Comunitat Valenciana, Andalusia i Extremadura patiran menys a causa del menor pes de l'energia en les seues economies.

El resultat és que la nova previsió apunta cap a un major creixement el 2022 de Canàries (8,7%) i Balears (7,1%), que es redueix i inverteix el 2023 (5,0% a Balears i 4,6% a Canàries), seguides en els dos exercicis de Madrid (4,5% i 4,0%).

A continuació, apareixen en la previsió per a 2022 Andalusia, Catalunya, Extremadura (4,2% en els tres casos) i Múrcia (4,1%), i ja per sota de la mitjana (4,1%) la Comunitat Valenciana (3,9%), Castella-la Manxa (3,5%), Astúries, Galícia, Navarra i La Rioja (3,4%), Cantàbria i País Basc (3,3%) i Aragó i Castella i Lleó (2,9%).

El 2023 l'economia valenciana guanya posicions

De cara a 2023, després de les comunitats insulars i Madrid figuren Extremadura (3,6%) en quarta posició, per davant de Catalunya (3,5%) i la Comunitat Valenciana (3,3%), i per sota de la mitjana (3,3%), Andalusia i Múrcia (3,2%), Castella-la Manxa (3,1%), Aragó i La Rioja (3,0%), País Basc (2,6%), Navarra (2,5%), Cantàbria i Galícia (2,3%), Castella i Lleó (2,1%) i Astúries (2,0%).

BBVA Research considera en el seu informe del segon trimestre que les polítiques públiques seran clau per a minimitzar els efectes de la guerra, que la caiguda del preu de l'electricitat serà important i que, si no hi ha un pacte de rendes, el desigual impacte de la inflació pot fer que augmente la conflictivitat social.

També et pot interessar

stats