El govern espanyol planteja suprimir l'ajuda per a autònoms amb baixos ingressos a canvi de millorar les exoneracions

L'executiu vol millorar les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social per a “incentivar” el manteniment de l'activitat

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá / Fernando Alvarado (Efe)

La Seguretat Social ha plantejat suprimir a partir de l'1 d'octubre la prestació extraordinària per als autònoms amb pèrdua de facturació que no han cotitzat prou. A l'agost 141.000 treballadors per compte propi van cobrar aquesta ajuda.

El plantejament de l’executiu espanyol passa per limitar les prestacions extraordinàries a canvi de millorar les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social per a incentivar el manteniment de l'activitat.

El director general de la Seguretat Social, Borja Suárez, s'ha reunit aquest dimecres amb les associacions d'autònoms ATA, UPTA i UATAE, per a negociar la continuïtat de les ajudes a aquest col·lectiu, que caduquen el 30 de setembre.

Fonts governamentals han explicat que el nou esquema d'ajudes proposat permetria que el gruix del col·lectiu d'autònoms afectats gaudisca d'exoneracions en les cotitzacions per a donar suport a la reactivació.

Les prestacions, no obstant això, quedarien limitades als qui tenen suspesa la seua activitat, als autònoms de temporada amb baixos ingressos i aquells que poden accedir a la prestació de cessament ordinària compatible amb l'activitat per reunir els requisits de falta de cotització.

Les exoneracions ja van suposar una novetat en l'esquema encara vigent d'ajudes que es va pactar al maig, en fixar-se minoracions en les quotes de tots els treballadors per compte propi que van estar protegits en el període anterior (vora 460.000 entre febrer i maig). En concret, l'exoneració va ser del 90% al juny, del 75% al juliol, del 50% a l'agost i del 25% al setembre.

Els autònoms demanen que es mantinga la protecció

El president d’ATA, Lorenzo Amor, ha assenyalat que ha traslladat al govern espanyol el seu rebuig a la proposta de suprimir la prestació extraordinària i s'ha oferit a continuar negociant durant els pròxims dies. Al seu parer, la supressió de l'ajuda per a autònoms amb baixos ingressos deixarà desprotegits el 80% dels 226.000 autònoms que cobren una prestació.

En aquest sentit també s’ha pronunciat el president d’UPTA, Eduardo Abad, que ha considerat que el cessament d'activitat extraordinari "no pot desaparéixer" i ha demanat que es prorrogue com a requisit indispensable per a aconseguir un acord. "Existeixen sectors d'activitat com les agències de viatges, els guies turístics, les activitats culturals, musicals o els professionals dels espectacles de fira, entre altres, que encara pateixen l'impacte econòmic derivat de la pandèmia", ha deixat clar Abad.

UATAE ha demanat al govern espanyol que "reconsidere qualsevol temptativa de retallar la protecció per a qui continua necessitant-la" i confia que faça efectiva l'ampliació de les prestacions extraordinàries fins al 31 de gener.

També et pot interessar

stats