El govern espanyol planteja apujar un 30% la cotització i la pensió màximes en trenta anys
El ministre Escrivà veu "prematur" parlar ara de xifres concretes perquè la negociació amb els agents socials no està encara tancada
El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions apura les negociacions amb els agents socials i Unides Podem, soci en el govern de coalició, per a escometre la reforma de les pensions. En les últimes converses ha proposat apujar les cotitzacions màximes un 30%, més la inflació, en un ventall de trenta anys, segons ha avançat aquest dijous El País. A canvi, les prestacions màximes també s'elevarien en un percentatge semblant, però no en el mateix període sinó més avant, quan es jubilen aquests treballadors que haurien cotitzat més amb les noves fórmules, el que generaria un desfasament temporal.
La xifra, tot i això, encara no està tancada perquè les negociacions continuen en marxa i aquest és precisament un dels principals punts que es tracten en el diàleg social sobre les pensions. Els sindicats, per exemple, reclamen un augment dels llindars encara més elevat. Quan li han preguntat per aquest tema, el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, ha evitat especificar quant vol que s'apugen les bases màximes en les pròximes dècades en considerar que això és "prematur". "Parlar de xifres quan estem buscant una convergència sobre aquests paràmetres és clarament prematur", ha assenyalat durant la roda de premsa de l'avanç d'afiliació de novembre.
En el cas del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), que estableix una sobrecotizació del 0,6% fins a 2032, el mateix rotatiu publica que l'executiu espanyol considera estendre'l fins a 2050. Escrivà, però, no ha volgut confirmar tampoc aquest extrem per a no enterbolir la negociació.
CCOO i UGT han llançat un comunicat en el qual asseguren que la proposta d'incrementar les bases màximes i la pensió màxima un 30% en trenta anys ja la va fer el Ministeri l'any passat i que és només el reflex de la posició que adopta en el marc d'una negociació en la qual també es tindran en compte les propostes de sindicats i empresariat.
En el component 30 del Pla de Recuperació remés per l'executiu central a Brussel·les, que fa referència a la reforma de les pensions, ja es plantejava l'objectiu d'elevar gradualment la base màxima de cotització, compassada d'una adaptació a aquesta de la pensió màxima, al llarg de trenta anys. Aquesta mesura, segons s'especificava en el document, afectarà a tots els treballadors, treballadores i pensionistes del sistema.
"L'adaptació del sistema requereix una adequació gradual de les bases de cotització màxima que haurà de ser concurrent amb una modificació de la pensió màxima per a no alterar la naturalesa contributiva del sistema. Que l'evolució de les bases màximes s'acomode a una senda molt gradual i coneguda per endavant permet a més adaptar-se als agents econòmics adequadament", exposava aleshores el govern.
Escrivá ha defensat aquest dijous que, encara que es tracta de temes "prolixos", té la sensació que la negociació sobre pensions no serà més lenta que altres, però ha reconegut que ha d'"acabar prompte". "Ho hem de tindre tancat abans de Cap d'Any, és l'objectiu", ha assegurat. Per això i perquè inclourà elements que requereixen "rapidesa", el ministre ha confirmat que aquesta segona pota de la reforma de pensions —que tractarà l'evolució de les bases màximes i el període de càlcul i les llacunes de cotització— s'aprovarà mitjançant un reial decret llei. "És l'instrument normatiu que tenim al cap, i no sols per a complir amb Brussel·les", ha explicat.