El govern espanyol aprova una pujada rècord del sostre de despesa, fins als 196.000 milions
Suposa l'inici de l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat de 2021.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa, el que es considera el punt de partida de cara als pressupostos generals de l'Estat de 2021. L'acord estableix un sostre de despesa per a 2021 de 196.097 milions d'euros amb augments en partides per a cobrir l'ingrés mínim vital, incrementar les partides per a la dependència, reforçar el sistema educatiu o les aportacions a la Unió Europea.
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha explicat com seran les bases per als nous pressupostos després d'aquest any marcat per la pandèmia de coronavirus i pel gran esforç econòmic fet per la societat.
Aquests pressupostos pretenen assentar les bases del canvi de model productiu d'una Espanya "més ecologista, més cohesionada i més feminista"; apostar per una economia del coneixement que "prioritze l'educació, la formació i la investigació", reforçar l'Estat del benestar i garantir el "suport constant a les famílies, treballadors, autònoms i empreses"; canalitzar els fons europeus per a avançar "cap a una economia amb un major valor afegit, més digital i basada en la transició energètica" i "garantir recursos per a les comunitats autònomes, ajuntaments i Seguretat Social".
Així, la ministra ha anunciat que d'acord amb les noves recomanacions de la Unió Europea a causa de la pandèmia de coronavirus, l'acord que aquest dimarts aprova el Consell de Ministres, suspén les regles fiscals per als anys 2020 i 2021. D'aquesta forma, queda derogada la senda d'estabilitat vigent i, per tant, no s'aprovaran uns objectius d'estabilitat que acompanyen al sostre de despesa.
No obstant això, Montero ha explicat que tot i que no existeixen uns objectius d'estabilitat, el Consell ha establert unes taxes de dèficit denominades "de referència" que serviran de guia per al conjunt d'administracions públiques. El dèficit de referència per a Espanya en 2020, serà de l'11,3%, lleugerament superior al que s'espera des de Brussel·les.
De cara a 2021, la ministra ha assegurat que es pretén reduir el dèficit sense retallades, sinó amb una política que "consolide l'estat del benestar". Per això, Montero ha assegurat que aprovaran una transferència de més de 18.396 milions d'euros a la Seguretat Social i altra de 13.486 milions d'euros per a les comunitats autònomes; el que suposa que l'Estat assumirà quasi 32.000 milions d'euros de dèficit de les diferents entitats del país.
Les previsions marquen un 2020 pitjor, però un 2021 molt millor
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviñó, també ha fet balanç de la previsió econòmica per al que resta de 2020 i per a 2021. Així, Calviño ha concretat que el 2020 serà pitjor del que s'esperava a escala econòmica, però que 2021 serà molt millor del que marcaven les previsions.
Aquesta forta recuperació de 2021 estarà marcada per una política monetària expansiva del Banc Europeu. No obstant això, la ministra ha explicat que aquestes dades s'han de tindre en consideració amb prudència i la incertesa que dona la situació de crisi marcada per la pandèmia.
Calviño també ha explicat que actualment hi ha uns 700.000 treballadors en expedient de regulació temporal d'ocupació, 2,7 milions que, en el pitjor moment de la pandèmia, a l'abril, quan la xifra va assolir els 3,4 milions.
Respecte al PIB, les previsions de l'Estat mostren una caiguda de l'11,2% per al 2020, afortunadament, i si tot va bé, aquesta xifra serà positiva en un 8,1% en 2021. Calviño ha finalitzat la seua intervenció assegurant que "tots els indicadors mostren que s'està recuperant l'economia".