El govern central aprova rebaixar el lloguer i la càrrega fiscal a turisme, bars i xicotet comerç

El pla té un impacte estimat d'uns 4.220 milions d'euros.

Els hostalers de Pontevedra que el passat 7 de desembre van iniciar una caminada reivindicativa des de la ciutat del Lérez fins a Madrid per a exigir als polítics el "rescat del sector"
Els hostalers de Pontevedra que el passat 7 de desembre van iniciar una caminada reivindicativa des de la ciutat del Lérez fins a Madrid per a exigir als polítics el "rescat del sector" / Chema Moya (Efe)

El govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures de suport al turisme, l'hostaleria i el xicotet comerç orientades a “alleugerir els costos fixos i la liquiditat” de les empreses d’aquests sectors, especialment castigats per la crisi derivada de la pandèmia, segons ha expressat la titular d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Una rebaixa dels lloguers i de la pressió fiscal són algunes de les iniciatives d’aquest pla, que tindrà un impacte estimat d'uns 4.220 milions d'euros.

Quant al lloguer dels locals a propietaris que tinguen més de deu immobles, els negocis podran sol·licitar una rebaixa de fins al 50% del preu del lloguer mentre dure l’estat d’alarma. Si no hi ha acord entre les parts, l’inquilí podrà acollir-se a una moratòria per a pagar l’import, que podrà abonar posteriorment sense interessos.

Una altra possibilitat serà la d’aquelles empreses que desenvolupen l'activitat en locals de propietaris que tenen menys de deu immobles. En aquest cas, si hi ha una reducció del lloguer, el propietari es podrà deduir en l'IRPF del primer trimestre de 2021 la rebaixa que haja efectuat al llogater. Si opta per condonar-li el lloguer, es podrà deduir la totalitat de la quantitat condonada.

D’altra banda, per a aportar liquiditat a les agències de viatges, el govern ha creat un fons específic perquè aquests negocis puguen tornar als clients els diners de les reserves dels viatges que s’han hagut d’anul·lar, que era una de les demandes del sector. Així mateix, s’amplien i milloren les condicions perquè les pimes del sector turístic puguen sol·licitar crèdits. Per a aquests préstecs es reserven 500 milions d’euros.

Una altra de les mesures anunciades per la ministra d’Hisenda aquest dimarts ha sigut la d’ajornar, fins a sis mesos i per un valor màxim de 30.000 euros, el pagament dels impostos del primer trimestre de 2021 que han d’assumir pimes i autònoms que operen en aquests tres sectors.

María Jesús Montero ha justificat aquestes mesures en la protecció especial que mereixen aquests sectors, per l’impacte que tenen en l'economia i en l'ocupació i davant les dificultats que tenen per a desenvolupar normalment la seua activitat. Segons els seus càlculs, hi haurà prop de 2.000 milions d'euros en ajudes mitjançant la reducció dels lloguers, l'exempció en el pagament de les quotes a la Seguretat Social pels seus treballadors, que ha sigut una altra de les iniciatives anunciades, i les rebaixes fiscals.

Hi haurà 2.000 milions d'euros més en suports a través de "moratòries en els pagaments i alleujaments de les càrregues financeres que han de suportar" les empreses, segons la ministra portaveu.

També et pot interessar

stats