El govern abaixarà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de juliol

L'inclou de manera permanent en el grup de béns de primera necessitat que apliquen el tipus superreduït. El cost de l'oli d'oliva s'ha triplicat en els últims tres anys

L'oli d'oliva, en un hipermercat / À Punt NTC

El govern aprovarà en el Consell de Ministres del pròxim dimarts la rebaixa de l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol, segons informa el Ministeri d'Hisenda.

L'executiu ja va rebaixar l'oli d'oliva del 10% al 5% en 2023, una mitjana que ara s'intensifica per a deixar l'IVA en el 0%.

A més, Hisenda ha decidit que, de manera permanent, l'oli d'oliva passe a formar part del grup de productes de primera necessitat com el pa, els ous, les verdures i les fruites.

D'esta manera, l'oli d'oliva formarà part de manera estructural dels béns i serveis que apliquen un IVA superreduït, del 4% en condicions normals, en lloc de situar-se en el grup de béns que aplica l'IVA reduït, del 10% en condicions normals.

Segons les fonts d'Hisenda consultades, esta mesura té com a objectiu protegir i incentivar el consum de l'oli d'oliva, el preu de la qual s'ha encarit recentment com a resultat de la sequera, entre altres motius.

L'oli d'oliva ha pujat un 204,8% des del 2021

De fet, d'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) procedents de l'IPC, l'oli d'oliva era a l'abril un 68,1% més car que un any abans, i acumula un repunt del 204,8% des de gener del 2021, cosa que significa que el seu cost s'ha triplicat en els últims tres anys.

També et pot interessar

stats