La Generalitat té "molt avançat" el pla per a incentivar la jornada laboral de 4 dies

Joan Sanchis ha dit que l'orde per a ajudar les empreses que apliquen aquesta jornada sense minva de salari podria "entrar en vigor ja a finals d'any"

23.02.2022 | Entrevista LNM Joan Sanchis

La Generalitat té previst llançar el segon semestre de l'any el projecte per a donar suport a les empreses valencianes que s'acullen a la jornada experimental de quatre dies setmanals, o 32 hores, sense minva de salari per a la plantilla.

Ho ha dit en Les notícies del matí Joan Sanchis, assessor en la secretaria autonòmica d'Ocupació i professor associat d'Economia Aplicada en la UV, que acaba de publicar Quatre dies. Treballar menys per a viure en un món millor.

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball planteja aquest canvi a la jornada de quatre dies sense abaixar els salaris a través d'intentar convéncer les empreses. Una idea que va plantejar el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ja fa tres anys. La proposta és incentivar les empreses que prenguen aquesta decisió durant un període de tres anys fins que s'adapten.

"El procés està molt avançat i l'orde està elaborada a punt de començar-ne el procés legal, per la qual cosa esperem que a mitjan o final d'any puga estar ja en vigor"

Sanchis ha explicat que són unes ajudes per a aquelles empreses que "voluntàriament vulguen avançar en aquesta direcció", perquè és una mesura positiva en l'àmbit econòmic, social i mediambiental.

Joan Sanchis ha defés que la jornada de quatre dies és una "bona mesura" per a les empreses i per a la transformació del model productiu, perquè "tenim un problema de productivitat molt gran a Espanya i a la Comunitat Valenciana".

Menys productius que la mitjana de la UE

Segons ha destacat, "som menys productius que la mitjana de la Unió Europa", i, en canvi, Espanya és "un dels països que més hores per treballador acumula". Segons l'OCDE, a Espanya cada treballador fa una mitjana d'1,700 hores de faena a l'any, mentre que a Alemanya són 1.300 hores.

En aquest sentit, ha dit que cal caminar cap a la "innovació organitzativa" i canviar la forma de com s'organitza el treball en les empreses. "El propòsit és com treballar millor per a ser més eficients", ja que "les hores treballades no són un indicador que reflecteix la productivitat".

De totes maneres, l'economista ha apuntat que "una reducció de la jornada sense transformació del model productiu no arribarà a assolir els resultats esperats". Per tant, ha afegit que cal una direcció estratègica que propose models semblants als que funcionen en altres països.

També ha incidit que aquest canvi ha d'estar acompanyat per un canvi "cultural i social" i apostar també per la formació per a aconseguir un "canvi de paradigma en les empreses".

També et pot interessar

stats