El gasoil bat el rècord històric a Espanya: 1,84 euros per litre

Per primera vegada és més car que la gasolina, després de pujar un 2,2% en l'última setmana

Un surtidor de combustible en una estació de servei
Un surtidor de combustible en una estació de servei / Reuters

El preu mitjà del gasoil a les gasolineres espanyoles ha batut un nou rècord en l'última setmana, en pujar un 2,2% i arribar a 1,837 euros per litre.

Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) difoses aquest dijous a partir de registres d'entre el 22 i el 28 de març, la gasolina de 95 octans registrava un preu mitjà d'1,818 euros per litre, un 0,3% més que la setmana anterior. Quantitat que se situa, però, per davall del rècord registrat en la segona setmana de març, també d'1,84 euros el litre.

Ambdós carburants d'automoció encadenen setmanes batent màxims històrics des de finals de gener, quan van trencar el rècord que havia estat vigent durant més de nou anys, des de setembre de 2012.

Darrere de l'escalada que pateixen els combustibles des que va començar l'any es troba principalment l'encariment del petroli, una matèria primera que s'està veient afectada després de l'embargament imposat pels EUA i el Regne Unit sobre les importacions de cru rus per a sancionar el país soviètic per haver envaït Ucraïna. Una decisió que la Unió Europea encara no ha secundat.

Per a fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, entre d'altres l'encariment dels carburants, el govern espanyol ha aprovat un pla de xoc que contempla una bonificació de vint cèntims per cada litre repostat des d'aquest divendres. Una quantia que hauran d'avançar de moment les gasolineres, ja que l'executiu començarà a retornar els diners a partir de maig. Però les més menudes ja han denunciat que no tenen prou liquiditat per a assumir la despesa i asseguren que hauran de tancar.

Algunes gasolineres compensen el descompte amb pujades de preu

Des del passat 21 de març, data en què el govern espanyol va anunciar que bonificaria part dels carburats als transportistes, el preu mitjà ha pujat un 4% a tot Espanya. El repunt és de set cèntims en poc més d'una setmana, segons es desprén de les dades recollides pel Ministeri per a la Transició Ecològica i enviades diàriament per les més d'11.500 estacions de servei del país. En el dièsel l'alça és superior al descompte de cinc cèntims per litre que les gasolineres hauran d'oferir a la clientela —els altres quinze els assumeix l'administració—, moviment amb què compensen la despesa que tindran a partir de l'1 d'abril arran de la mesura.

El Ministeri de Consum ha demanat per carta a les comunitats autònomes que vigilen qualsevol "fluctuació injustificada" dels preus dels carburants. A més, el govern de Pedro Sánchez ha encarregat a la Comissió Nacional de la Competència que analitze amb detall l'evolució dels preus en els pròxims dies per a evitar pràctiques abusives.

També et pot interessar

stats