La fusió entre CaixaBank i Bankia es completarà el primer trimestre de 2021
Caldran almenys sis mesos per a iniciar la reestructuració de la plantilla.
"Estem en moments de disrupció. I en moments de disrupció hi ha oportunitats, però cal reaccionar ràpid. L'anticipació és una bona reacció en aquest moment". Així ha justificat José Ignacio Goirigolzarri, l'actual president de Bankia i futur de CaixaBank, la fusió entre les dues entitats. Una integració que defén com "oportuna" i necessària davant d'un escenari econòmic condicionat per la revolució tecnològica, la caiguda de la rendibilitat del negoci bancari pels tipus d'interés en negatiu i la incertesa sobre l'impacte final de la crisi derivada de la pandèmia. "Davant d'aquest escenari es proposa una nova entitat, amb una gran massa crítica, ben aprovisionada i capitalitzada i amb capacitat per a ser rendible i sostenible", ha dit.
"Ací qui mana és Gortázar"
Goirigolzarri ha fet aquestes explicacions a València durant una roda de premsa, on ha donat els detalls de la fusió i on ha volgut que tothom tinga "molt clar" des del principi qui mana, que és "el conseller delegat [de Caixabank] Gonzalo Gortázar", que serà el futur CEO del superbanc resultant de la fusió. El cap de Bankia serà president executiu, però amb "les funcions més delimitades", una decisió que, segons han explicat les parts, van deixar clara en els primers moments de la negociació, perquè tenien clar que necessitaven una línia de comandament absolutament clara.
El president de Bankia ha explicat que, per a preparar els reptes futurs, les dues parts han buscat "una parella amb afinitats" en indicadors econòmics, però també per "valors compartits", que naix amb l'obligació de "generar valor per a ser rendibles" i enfocada als clients. "La nostra meta ha de ser aconseguir els majors nivells de satisfacció per als pròxims anys", ha explicat.
Compromís amb la recuperació econòmica
Així mateix, ha alineat el projecte econòmic amb un compromís social, que en la situació actual suposarà "la motivació de donar suport a la recuperació econòmica, que no és una altra cosa que donar suport a les famílies i les empreses per a eixir d'aquesta situació".
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha entrat un poc més al detall de les xifres de la fusió de la qual naixerà el major banc d'Espanya.
Revalorització d'accions de fins al 70%
Entén la fusió com "una oportunitat molt gran per a generar valor per als accionistes i els grups d'interés". En referència als primers ha recordat, com també Goirigolzarri, la revalorització dels valors de les dues entitats des que es va fer públic el projecte de fusió. Per a 2022 aquesta revalorització s'estima en un 28% per als accionistes de la Caixa i d'un 69% per als de Bankia, incloent les primes de canvi per acció que han pactat les dues entitats.
Almenys sis mesos per a iniciar la reestructuració de la plantilla
"Tots els accionistes eixiran guanyant", ha dit Goirigolzarri, que, per contra, ha evitat donar detalls de l'impacte de la fusió en la plantilla, en la qual es centrarà bona part de l'estalvi de 700 milions anuals que l'entitat ha presentat en el projecte d'integració. "És molt prompte per a especular pel que fa a la xifra de persones afectades o el perfil de les possibles eixides", ja que, segons ha dit, "queden sis mesos perquè comence això", i encara cal començar negociacions amb els sindicats, que pronostica que seran "més complicades que dures". Als treballadors i treballadores que superen la fusió, però, els anticipa "possibilitats de promoció professional i una estructura enfocada a la meritocràcia".
La fusió es completarà el primer trimestre de 2021
Gonzalo Gortázar ha posat en valor la liquiditat resultant de la fusió, uns 128.000 milions. El nou banc serà líder domèstic del mercat espanyol, amb vora un 25% dels crèdits i depòsits, 20 milions de clients i una ràtio de morositat del 4,1%, "la menor dels grans bancs", segons havia anunciat abans Goirigolzarri.
El president de CaixaBank vol que la fusió siga plenament efectiva a les acaballes del primer trimestre del 2021. L'operació encara està pendent de validació pels organismes reguladors i de la competència, a l'espera que l'aproven les diferents juntes d'accionistes de les entitats, que podrien ser al novembre.