Funcas eleva la previsió per al PIB en 2024 a l'1,8%

Un dels punts que més preocupa a la Fundació de les Caixes d'Estalvis és la feble evolució de la inversió

Un carrer comercial en el centre de València, aquest dijous
Un carrer comercial en el centre de València / À Punt NTC

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) estima un creixement del producte interior brut (PIB) espanyol de l'1,8% enguany, tres dècimes més respecte a les seues anteriors previsions, i projecta un impuls de l'economia en 2025 del 2%.

El director general de Funcas, Carlos Ocaña, ha reconegut que, malgrat aquest escenari relativament còmode en el curt termini, un dels punts que més preocupa és la feble evolució de la inversió.

De fet, ha advertit que si aquest dèficit inversor no es corregeix, es veurà afectat el creixement a mitjà i llarg termini i resultarà molt més complicat abordar l'equilibri fiscal requerit per Brussel·les.

La Fundació assenyala que les dades disponibles relatives al primer trimestre d'enguany continuen mostrant la resiliència de l'economia espanyola. Així, estimen un creixement intertrimestral del PIB del 0,6% en el primer trimestre, és a dir, de la mateixa magnitud que l'avanç del quart trimestre de 2023.

La demanda nacional aportarà els 1,8 punts al PIB en el conjunt de 2024, amb una contribució del consum públic de tot just quatre dècimes, la meitat que en 2023. L'aportació del sector exterior serà nul·la, enfront de les huit dècimes que va sumar l'any passat.

L'impuls, per tant, procedirà del consum privat i del lleuger repunt previst de la inversió, la qual cosa explica la revisió a l'alça de la previsió de creixement (tres dècimes més que al gener).

Des de la Fundació assenyalen que la pròrroga pressupostària fa necessari el recurs accelerat als fons europeus, que no estan subjectes a les normes de congelació de la despesa, de manera que l'impuls del programa Next Generation podria ser una mica major que en 2023.

També et pot interessar

stats