Sánchez decideix no presentar els pressupostos per a enguany després de l'avançament electoral a Catalunya

El president del govern espanyol assegura que l'executiu treballarà en els comptes del 2025

Sánchez, aquest dimecres en el ple del Congrés
Sánchez, aquest dimecres en el ple del Congrés / Chema Moya (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de març 2024 - 20:49 Actualitzat: 13 de març 2024 - 21:56

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit aquest dimecres de vesprada no presentar el projecte de llei de pressupostos de l'Estat per a enguany després de l'avançament electoral a Catalunya i treballar per a presentar els comptes de l'Estat de 2025.

Fonts del govern han informat de la decisió de Sánchez, una possibilitat que havia avançat ja la vicepresidenta primera de l'executiu, María Jesús Montero, en reconéixer que l'avançament de les eleccions catalanes alterava el tauler polític i podia suposar que no hi haguera nous comptes enguany.

Sánchez havia expressat el convenciment que hi hauria pressupostos enguany, però després del moviment electoral a Catalunya assumeix que comportaria un retard notable en les negociacions i, per tant, en l'aprovació, si és el cas, dels comptes. Com a resultat, ha renunciat finalment a això i ha apostat per un retard d'uns mesos en el diàleg amb els grups per a aconseguir que puguen tirar avant els del 2025.

Les fonts del govern espanyol han assegurat que el fet que no hi haja pressupostos no afecta gens a l'estabilitat de la legislatura i a la determinació de Sánchez d'esgotar-la i que s'estenga, per tant, fins al 2027.

Per la seua banda, el ministre de Transports, Óscar Puente, ha considerat que no és "cap drama" no aprovar els pressupostos per a enguany i deixar-los ja per al 2025, i ha pronosticat que estaran llestos entre setembre i octubre. El ministre ha restat així importància a aquesta decisió del seu govern i ha afegit que ell "no veia" aquests pressupostos perquè anaven a ser aprovats al maig i entrarien en vigor al juny, i per això estarien només vigents mig any.

"Jo crec que valia la pena fer uns pressupostos pensant ja per al 2025. És veritat que aquell no era el pla i que ara la situació obliga a anar a aquell escenari, però no és un escenari dramàtic", ha emfatitzat a preguntes dels periodistes a l'arribada al sopar de gala commemorativa del 45 aniversari del grup Premsa Ibèrica, feta al Palau de Llíria, a Madrid.

També et pot interessar

stats