Fitch manté la nota d’Espanya en un notable baix
L’agència pronostica estabilitat gràcies a una economia forta amb menys desequilibris.
L’Agència de qualificació de risc Fitch ha decidit mantindre la nota d’Espanya en un notable baix (A-) amb perspectiva d’estabilitat ja que considera que el país presenta una economia forta que ha anat reduint els desequilibris.
Aquesta és la segona revisió de l’economia espanyola que Fitch du a terme enguany. El 19 gener ja va pujar un escaló la qualificació perquè s’havia constatat el limitat impacte de la crisi política de Catalunya en el conjunt de l’economia del país.
Tot i això, Fitch ha assenyalat en l'últim informe els quatre punts febles principals de l’economia espanyola: l’elevat nivell de deute públic, l’escàs ajustament realitzat del dèficit estructural, l’alta taxa d’atur i la incertesa associada a Catalunya.
De cara al futur, l’agència no espera un canvi notable en la política econòmica o fiscal amb el nou govern socialista ja que el fet que es trobe en minoria parlamentària en limita la capacitat per a introduir reformes.
Evolució de l’economia espanyola
Basant-se en la seua previsió de continuïtat en les polítiques econòmiques i fiscals amb el nou govern, l’agència pronostica que la demanda interna, el consum i la inversió, continuaran impulsant el creixement econòmic, acompanyat per un creixement de l'ocupació proper al 2,5%.
Aquest creixement será gràcies a unes condicions de crèdit favorables, a un sentiment positiu dels consumidors i les empreses, i a una recuperació dels preus de l'habitatge.
També prediu que l’evolució del PBI es moderarà a causa del refredament de la inversió i perquè la taxa d’estalvi amortirà el creixement del consum privat. Es preveu que passe del 3,1% del 2017 a un 2,7 % enguany, i que continuen baixant fins a un 2,3% en 2019 i un 1,9% en 2020.
L'agència ha assenyalat "el sòlid acompliment de les exportacions que estan apuntalant superàvits moderats de compte corrent i una reducció relativament gradual de les vulnerabilitats externes". Però no obstant això, pronostica que el superàvit per compte corrent es reduirà a l'1,6% del PIB pel major preu del petroli i per una major competència en el turisme, entre altres coses.
Com afecta la crisi política amb Catalunya
Segons l’agència, les tensions entre l’administració central i el govern de Catalunya han disminuït enguany, i sembla menys probable que el nou govern català torne a curt termini a les polítiques dissenyades per a seguir unilaterlament amb la independència.
Respecte a la resolució del conflicte, la independencia de Catalunya continua sent una cosa molt poc probable i la suposició central de Fitch continua sent que s’arribarà a un acord sobre la reforma financera i una major autonomia de Catalunya dins d’Espanya.
Situació del sector bancari
La informe destaca que el sector bancari ha seguit millorant, però que la taxa de morositat encara està per damunt del nivell anterior a la crisi, si bé estan creixent els ingressos per comissions i estan contingudes les despeses operatives, la qual cosa hauria de reflectir-se en una rendibilitat creixent.