Fepeval alerta que empreses podrien tancar després de l’estiu si no arriben les ajudes del Consorci per la dana
Diego Romá reclama al govern espanyol i a la UE, finançament en un "pla Marshall" per a reactivar el teixit industrial de l’Horta Sud i executar les obres hidràuliques pendents
Quan està a punt de complir-se set mesos del pas de la dana per la província de València, la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (Fepeval) alerta que algunes empreses podrien veure’s abocades al tancament si no arriben ajudes en les pròximes setmanes.
El president de l’entitat, Diego Romá, ha explicat a Les notícies del matí que el 90% de les empreses afectades per la barrancada han représ l’activitat, però ho han fet “recorrent a microcrèdits i estalvis”, a falta del pagament complet de les indemnitzacions per part del Consorci de Compensació d’Assegurances. “S’han pagat cases i cotxes, però les empreses som les últimes”, ha lamentat.
Romá ha advertit que la tardança en el cobrament pot derivar en una nova crisi: “Si no arriben les ajudes, després de l’estiu podrien tancar més empreses i es podrien perdre llocs de treball. Parlem d’una dana social”, ha dit.
Segons les estimacions de Fepeval, entre un 5 i un 10% de les empreses afectades no tornaran a obrir. “Hi ha danys greus en l’estoc i els equipaments, i hi ha empresaris de més de seixanta anys que no poden tornar a començar de zero”, ha afegit.
“No cal reconstruir, cal rellançar”
Romá defensa que la clau per a evitar una crisi social més gran és reactivar l’economia de les zones industrials afectades. “No parlem només de reconstruir, sinó de rellançar el teixit industrial”, ha dit.
Això inclou una forta inversió dins de les empreses, però també actuacions als parcs industrials, amb l’execució de les obres hidràuliques dels barrancs que fa més de quinze anys que estan pendents. “Els treballadors han de poder treballar en condicions de seguretat”, ha afirmat.
Segons Romá, la Generalitat “no pot més” per falta de finançament i és el govern espanyol i, especialment, la Unió Europea, qui ha d’impulsar un “pla Marshall ambiciós”.
En este sentit, ha criticat que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, “encara no haja estat als municipis afectats per la dana”.
Mesures d’autoprotecció i falta de sòl industrial
A més, el president de Fepeval ha instat les empreses a adoptar mesures d’autoprotecció contra futures inundacions: “Amb xicotetes actuacions dins de les empreses, les obres hidràuliques necessàries i una arquitectura més sensata podem garantir la viabilitat industrial de les nostres comarques”, ha apuntat.
Sobre el futur dels polígons industrials, ha alertat que la falta de sòl industrial i logístic provoca la pèrdua d’inversions. “Els polígons d’Alacant i Elx estan plens. Necessitem més sòl, però desenvolupar-lo pot tardar una mitjana de set anys, i això és un tema que cal abordar”, ha conclòs.