Les famílies valencianes gastaran una mitjana de 1.666 euros per alumne en la tornada al col·legi, segons l'OCU

L'informe destaca diferències segons el tipus de centre a Espanya: 968 euros en l'educació pública, 2.704 euros en els centres concertats i 6.247 euros en els privats

Imatge de material escolar a una llibreria papereria
Imatge de material escolar a una llibreria papereria / À Punt NTC

Les famílies de la Comunitat Valenciana gastaran de mitjana 1.666 euros per alumne de cara a l'inici del pròxim curs escolar 2021-2022, 224 euros menys que la mitjana nacional (1.890 euros), segons un informe de l'OCU basat en les respostes de 1.150 socis amb fills entre 3 i 18 anys de tota Espanya.

La tornada a l'escola més cara és per a les famílies catalanes i madrilenyes que, de mitjana per alumne, paguen 2.492 euros i 2.379 euros. La més econòmica és per a les famílies de Castella i Lleó (1.046 euros) i Galícia (1.125 euros).

L'informe destaca diferències entre les famílies segons el tipus de centre al qual s'acudisca. En l'educació pública la despesa mitjana nacional no arriba als 1.000 euros (968 euros), mentre que els qui vagen a un col·legi privat pagaran fins a sis vegades més (6.247 euros). Els alumnes de col·legi concertat refereixen una despesa d'uns 2.704 euros.

També el nivell d'estudis que es vagen a cursar és determinant en la despesa. Són els pares d'estudiants de Secundària els que, de mitjana, han de desemborsar menys diners (1.501 euros), mentre que la tornada al col·legi dels escolars, amb més despeses fixes, ix en general més cara (2.095 euros en Infantil i 2.078 euros en Primària).

500 euros en roba, material i llibres

Tal com indica l'informe, uns 500 euros per xiquet aniran destinats només per a equipar-los amb tot el necessari, des de roba i calçat a llibres de text i material, quantitats que varien segons la mena de centre i el nivell d'estudis de cada alumne.

Respecte a l'uniforme, els enquestats refereixen gastar, de mitjana, 176 euros. Quant al material escolar, quasi tots els escolars (el 85%) han de comprar nou material i en això gasten una mitjana de 88 euros, i de mitjana, en els llibres de text, els alumnes gastaran uns 184 euros.

A més, a aquestes quantitats cal sumar-li altres partides: les quotes d'AMPA o altres associacions similars (26 euros de mitjana), les excursions (uns 79 euros), les assegurances i altres despeses per un import mitjà de 89 euros. A això també caldria afegir, segons l'OCU, la despesa de menjador, el transport i les activitats extraescolars (idiomes, esports, música...). En aquest sentit, un 47% dels enquestats paga menjador, de mitjana 112 euros al mes. El mateix percentatge assisteix a extraescolars, en les quals gasten uns 70 euros mensuals. Són minoria (un 7%) els que paguen ruta, però els qui ho fan desemborsen uns 50 euros al mes.

La diferència, les quotes de cada mes

En qualsevol cas, la partida major de despesa és l'escolarització pròpiament dita: el que marca les majors diferències és precisament el fet d'abonar o no matrícula i quotes cada mes. En els centres públics l'ensenyament és gratuït, mentre que els privats són de pagament i en els centres concertats se sol establir una aportació voluntària, que suposa un desemborsament per a la majoria dels qui assisteixen a ells. De mitjana, aquesta despesa suposa més de 1.200 euros en l'ensenyament concertat i, de mitjana, 4.492 en els centres privats.

També et pot interessar

stats