Falciani recorda als jutges que gràcies a haver-lo entregat a Suïssa en 2013 s’està investigant el banc HSBC

La fiscalia espanyola continua oposant-se al lliurament, ja que els fets pels quals el reclamen són els mateixos que en 2013.

L'exempleat del banc HSBC, Hervé Falciani, compareix a l'Audiència Nacional
L'exempleat del banc HSBC, Hervé Falciani, compareix a l'Audiència Nacional / Emilio Naranjo (Efe)

Hervé Falciani ha comparegut aquest dimarts davant l’Audiència Nacional, on s’ha de decidir la seua extradició a Suïssa. Durant la vista ha recordat els jutges que gràcies a ell i al fet que no va ser entregat a Suïssa l’última vegada que va ser jutjat, s’ha pogut investigar el banc HSBC en vora 28 països, segons la seua estimació.

L’exinformàtic del banc HSBC està condemnat en ferm a Suïssa per espionatge financer, agreujat per haver intentat revelar, amb la famosa “llista Falciani”, secrets de negocis a empreses privades i organismes estrangers. Falciani va ser arrestat per primera vegada a Espanya en 2012 per haver filtrat dades de 13.000 comptes bancaris de ciutadans de 180 països, dades que va obtindre entre 1997 i 2007 quan treballava per al banc HSBC a Ginebra.

El 4 d’abril van detindre l’informàtic quan anava a Madrid a donar una conferència en virtut d’una orde de detenció internacional cursada per Suïssa, que li demana cinc anys de presó. El fiscal va demanar el seu ingrés en presó, però Falciani va quedar en llibertat amb mesures cautelars l’endemà per orde del jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea. Llavors, l’advocat va argumentar que l’extradició del seu client era “improcedent” i “judicialment inviable” perquè ja va ser rebutjada per l’Audiència Nacional l’any 2013 amb l’informe favorable de la fiscalia.

Durant la vista, la fiscalia espanyola s’ha tornat a oposar a l’entrega de Falciani, al·legant que els fets pels quals està reclamat en aquesta ocasió són exactament els mateixos que en 2013. A banda d’això, el delicte que li imputa la justícia suïssa no està tipificat a Espanya, ja que els fets no encaixen en el de revelació de secrets d’empresa, atés que Falcani no va filtrar dades a particulars.

També et pot interessar

stats