Les execucions hipotecàries s'incrementaren un 32% el 2021 malgrat les moratòries de la pandèmia

Les comarques del sud encapçalen la llista, amb vora 5.000 execucions

Les execuciones hipotecàries han crescut notablement en els últims anys a la Comunitat Valenciana
Una vivenda, en arxiu / Shutterstock

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia espanyola que més execucions hipotecàries fa. Així ho arreplega l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), en un comunicat que ha fet aquest divendres, a partir de les estadístiques del Consell General del Poder Judicial. I malgrat la moratòria acordada durant la pandèmia, Adicae remarca que les execucions hipotecàries van augmentar un 31,8% el 2021. 

Les dades mostren que el total d’execucions hipotecàries (el procés judicial pel qual un banc procedeix a embargar la vivenda d’una persona o família que no pot pagar una hipoteca) arriba a 10.515 des de l’any 2020. A més, durant els dos primers trimestres d'enguany, les execucions arriben a les 2.085.

Les comarques del sud són les que més n'executen

Les comarques del sud registren el major nombre d’execucions: vora 5.000 (4.941 des del 2020 per a ser exactes) fins al segon trimestre de 2022, mentre que a les comarques de València se'n comptabilitzen 4.479. Les comarques del nord, per la seua part, són les que menys execuciones hipotecàries han aplicat: 1.095 en total. 

Moratòries i supervisar els bancs, les possibles mesures

Per això, l’associació de consumidors considera important i urgent prendre mesures amb una “autèntica i efectiva” moratòria de pagament, l’ampliació de les condicions per a l'aplicació i mesures de transparència, control i supervisió sobre l’actuació dels bancs en aquest cas, més encara davant d'una conjuntura on l’elevada inflació està posant moltes famílies en dificultats per al pagament.  

El president d'Adicae, Manuel Pardos, adverteix que “deixar les mesures de resposta als riscos hipotecaris en mans exclusivament de la banca” sense comptar amb els consumidors “no és una opció”. 

També et pot interessar

stats