Els desnonaments per impagament d'hipoteca creixen un 53,8%

La Comunitat Valenciana lidera el rànquing estatal del primer trimestre, amb 741 casos, i registra un 27,7% més de concursos de creditors per deutes personals

Un grup de persones, en filera, espera per a accedir a la Ciutat de la Justícia de València en una imatge d'arxiu
Un grup de persones, en filera, espera per a accedir a la Ciutat de la Justícia de València en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

La Comunitat Valenciana va liderar les ordres de desnonament per l'impagament d'hipoteca durant el primer trimestre. Entre gener i març els jutjats valencians van ordenar 741 execucions per aquest motiu, la xifra més alta de tot Espanya i un 53,8% més que les 468 que es dictaren en el mateix període a 2021. Al conjunt de l'Estat, on s'han registrat 11.072 procediments, l'augment s'ha quedat en un 8,1%. 

En total, els jutjats valencians van ordenar 1.863 desnonaments –no només hipotecaris– entre gener i març, un 20% més que en el primer trimestre de l'any passat (1.553), mentre que Espanya va registrar un repunt mitjà de l'1%. Prop del 40% dels llançaments judicials a la Comunitat Valenciana van ser com a resultat de l'impagament de la hipoteca. 

Malgrat el repunt dels llançaments que deriven dels processos d'execució hipotecària, aquests últims van descendir un 16,8%, en passar de 1.253 en el primer trimestre de 2021 a les 1.042 del primer trimestre d'enguany. 

Les estadístiques figuren en l'informe "Efecte de la crisi econòmica en els òrgans judicials" que ha fet públic el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El document situa la Comunitat Valenciana com la segona autonomia en què s'ha produït més llançaments judicials en conjunt –no només hipotecaris– en termes absoluts el primer trimestre –només superada per Catalunya, amb 2.410 procediments– i la primera en relació amb la població, amb 20,5 execucions per cada 100.000 habitants. 

La valenciana és també la segona autonomia en què s'han confirmat més ordes de desnonament derivades de l'impagament de lloguer, amb 1.224 processos. 

L'informe situa en una posició quasi anecdòtica el problema de l'ocupació d'habitatges. Els jutjats valencians han tramitat 91 procediments, un 5,2% que fa un any, i han resolt una xifra similar: 45 a la província d'Alacant, 35 a la de València i 11 a la de Castelló. 

Un 27,7% més de concursos de creditors per deutes personals

L'informe estadístic inclou també xifres relatives als concursos de creditors. El total dels presentats a la Comunitat Valenciana en el període analitzat va ser de 712, un 8,9% més que en 2021. D'ells, 401 corresponen a persones físiques no empresaris –la modalitat que facilita l'alliberament de deutes personals impagables– que van augmentar un 27,7%. Els restants 311 van ser presentats per empreses en els jutjats del mercantil i van registrar una disminució interanual del 8,5%. 

Per províncies, el nombre de concursos presentats a València durant el primer trimestre de 2022 va ser de 390, un 3,7% més que l'any anterior. A la d'Alacant se'n van registrar 236, un 14% més, mentre que a la província de Castelló, es van presentar els altres 86, la qual cosa significa una pujada del 21,1% respecte al mateix trimestre de l'any passat. 

També et pot interessar

stats