Europa negocia una exempció aranzelària amb els Estats Units

La UE negocia una exempció dels aranzels que vol imposar l'administració Trump a la importació d'acer i d'alumini.

La comissària europea de Comerç, Cecilia Mälstrom, s'ha reunit amb el seu homòleg nord-americà, Robert Lighthier, per a tractar d'acostar posicions i evitar que els aranzels que ha aprovat Trump afecten l´acer i l´alumini procedents d'Europa i que tindrien un impacte negatiu de 2.800 milions d'euros. Si no s'aconseguira la Unió Europea es voria obligada a donar una resposta contundent que podria obrir la temuda guerra comercial.

Si Europa, el Japó i la Xina no aconsegueixen evitar-ho, la decisió de Trump podria desencadenar una guerra comercial de conseqüències devastadores, una batalla que pot posar en joc el comerç mundial i la recuperació econòmica. És el que els experts coneixen com a "efecte dòmino". Màxima preocupació, també, entre la patronal i les organitzacions sindicals de la Comunitat Valenciana.

Els aranzels, i la possible guerra comercial derivada "posen en joc el futur de milers de llocs de treball a la Comunitat", apunta Ana García, secretària d'Ocupació de CCOO. Assegura que seria "devastador sobretot per a les xicotetes i mitjanes empreses que tenen menys marge de maniobra". Segons García, "els aranzels repercuteixen negativament en el teixit productiu. En el cas de la Comunitat Valenciana en sectors clau com el de fruites i verdures o el calcer".

Per a la patronal de la Comunitat, la CEV, el neoproteccionisme impulsat per Trump té efectes negatius en el creixement mundial i la recuperació. Com apunta Ricardo Miralles, director d'Economia de la patronal, "està demostrat que el comerç i, per tant el PIB, també el de la Comunitat, creixen quan es lleven els aranzels". Per a Miralles, el que ha fet el president nord-americà "trenca de manera unilateral els acords comercials" i això pot provocar "una espiral de mesures restrictives, un efecte en cadena".

Un estat imposa aranzels i els altres responen amb la mateixa moneda, així ho veuen des de la Cambra de Comerç. "Si no s'evita s'obri una batalla comercial que no és bona per a ningú, menys per a un territori exportador com el valencià" apunta el president de Cambra València, José Vicente Morata. El futur de l'economia mundial 'no passa per posar aranzels, sinó tot el contrari' assegura Morata, que a més, afegeix, "posa en joc les exportacions valencianes a tot el món que estan marcant nivells rècord". De fet, des que governa Trump les exportacions valencianes als Estats Units han caigut vora un 12%, i s´ha trencat la tendència marcada entre 2009 i 2015 quan es van quadruplicar. En el cas de l'exportació de vehicles, va caure un 28% en els primers 6 mesos de 2017, segons la Cambra de Comerç.

Una de les principals plantes d´acer de l'Estat està a Sagunt. Arcelor produeix un milió i mig de tones d'acer a l'any, la majoria destinats al sector espanyol de l´automoció. La mesura de Trump els pot afectar de rebot com reconeix Pedro Piñero, secretari de la secció sindical d'UGT: "Hi ha molta incertesa. L'acer de països no comunitaris que ara ja no anirà als Estats Units podria acabar envaint Europa i provocant una caiguda de preus i, per tant, de salaris, i fins i tot la destrucció de llocs de treball", per això demana a la Unió que protegisca la producció europea.

També et pot interessar

stats