Els Estats Units mantenen els aranzels vigents als productes espanyols i no els apujaran més

Washington comunica canvis "modestos" en la llista de productes europeus subjectes a gravàmens que no afecten Espanya.

Botelles d'oli, en una imatge d'arxiu
Botelles d'oli, en una imatge d'arxiu

La pujada d'aranzels que havia avançat els Estats Units no afectarà finalment els productes espanyols, segons ha confirmat aquesta mitjanit el govern nord-americà. Tot i la por que hi havia entre el sector agrari a Espanya, Washington ha anunciat que manté els gravàmens que va imposar a la Unió Europea en un 15% per als productes d'aviació civil, i d’un 25% per a la resta de productes, entre els quals s'inclouen el vi i l'oli.

La Casa Blanca qualifica de "modestes" les modificacions que s'han fet en la llista de productes europeus subjectes a aranzels. Se’n trauen diversos procedents de Grècia i del Regne Unit, mentre que s'hi inclouen altres d'Alemanya i de França, per als quals es manté una taxa que oscil·la entre el 15% i el 25%. Són els països més penalitzats per les restriccions nord-americanes, enmig de la disputa pels subsidis d'Airbus.

El govern nord-americà havia considerat inicialment incorporar en la llista d'aranzels més productes espanyols, o fins i tot augmentar la taxa que ja se'ls aplicava. Però finalment eixos canvis, que entren en vigor l'1 de setembre de 2020, no tenen repercussió a Espanya. Segons ha explicat el representant de Comerç Exterior dels EUA, Robert Lighthizer, "el volum de productes europeus subjectes a aquestes mesures continuarà sense canvis". Les taxes, ha afegit, continuaran "en el 15% per a productes aeronàutics, i del 25% per a tots els altres".

Els Estats Units justifiquen la pujada d'aranzels a productes europeus en el fet que la Unió Europea i els estats membres "no han pres les accions necessàries per a complir amb les decisions de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)". El responsable de Comerç Exterior, no obstant això, va assenyalar que ara començarà "un nou procés" per a arribar a una solució "duradora".

La mesura és l'últim episodi de la disputa comercial arran del conflicte pels subsidis que va rebre el constructor aeronàutic europeu Airbus en detriment del rival nord-americà Boeing, que l'OMC va resoldre a favor de Washington, en donar llum verda perquè imposara gravàmens a productes de la UE i del Regne Unit.

Aquest dimecres es complia el termini marcat per l'Oficina del Representant de Comerç Exterior després d'obrir fa mesos un període de consultes públiques sobre si es pertinent aquesta nova mesura de pressió comercial, que podria suposar passar els aranzels actuals del 10% i del 25% al 100%. Entre els productes potencialment afectats estan el whisky escocés, el vi espanyol i francés, i les olives espanyoles i gregues.

A més de les reunions que han mantingut representants del govern espanyol per a intentar frenar la decisió, també un grup de tretze senadors, tant republicans com demòcrates, sol·licitaren formalment en una missiva al responsable de Comerç Exterior que retirara els gravàmens als productes europeus per l'aguda crisi econòmica que viuen els Estats Units per la pandèmia del coronavirus.

Finalment, els aranzels es mantenen igual que es van aprovar a l'octubre. Aleshores, com a conseqüència del conflicte obert per les ajudes il·legals europees al consorci Airbus, els Estats Units comunicaren un increment dels aranzels a la Unió Europea a partir del 10% en el cas de productes d'aviació civil (al març els va augmentar fins al 15%), i del 25% per a productes agrícoles i altres importacions. L'impost va afectar principalment quatre països: Espanya, Alemanya, Regne Unit i França. En el cas espanyol, repercuteix especialment en el sector del vi i de l'oli.

També et pot interessar

stats