Les empreses valencianes que més han fet parlar el 2023

Enguany, les principals notícies del sector empresarial venen de la logística, l'automoció, l'agricultura i el turisme.

2023 ha deixat notícies molt rellevants per al teixit productiu de la Comunitat Valenciana

L'any 2023 ha deixat notícies molt rellevants per al teixit productiu de la Comunitat Valenciana. Mentre Volkswagen ha anunciat l'inici de les obres de la gigafactoria, Ford ha paralitzat temporalment els plans d'electrificació d'Almussafes i Marie Claire busca inversors que salven la companyia. Ja en temps de descompte, arriba la notícia que desbloqueja l'ampliació nord del port de València. Fem un recorregut per les empreses valencianes que més han fet parlar aquest 2023.

El port de València

L'anunci s'esperava des de feia un any, però la situació de l'ampliació nord del port de València portava quasi una dècada enquistada. El vistiplau del govern, anunciat pel ministre Óscar Puente el 14 de novembre, ha donat llum verd a una infraestructura polèmica, que ampliarà la capacitat de les instal·lacions portuàries en tres milions de contenidors. El plec per a la licitació de les obres ja ha sigut aprovat.

La indústria de l'automòbil: Ford i PowerCo

A Ford Almussafes s'estan confirmant els pitjors pronòstics. Com anunciava el secretari general d'UGT-PV, Carlos Faubel, "Ford canvia el pas en l'electrificació". Així, s'allarga la incertesa del sector i l'efecte dòmino es cobra els primers tancaments en les empreses auxiliars, com ara la planta de Rhenus.

Almenys, la indústria valenciana compta amb l'horitzó favorable que dibuixa la nova gigafactoria de Volkswagen a Sagunt. El calendari marcat per PowerCo continua avançant per a posar en marxa la gigafactoria de bateries l'any 2026.

Marie Claire

La històrica empresa tèxtil de Vilafranca va anunciar a finals de maig un ERO d'extinció per a tota la plantilla. Marie Claire està en mans de ThinkTextil des de juny del 2021. L'empresa dona faena a 214 persones a Vilafranca: 90 treballant i 124 en ERTO. A València i Castelló en treballen 68 més. A més, la firma té una gran importància econòmica i laboral a les comarques dels Ports i de la Plana Alta, i no s'han rendit encara, ja que continuen buscant inversors.

Agricultura: Cítrics de Nules

En el sector agrari, la falta de rendibilitat és un mal endèmic que enguany s'ha cobrat una nova víctima. A finals d'agost, la cooperativa Cítrics de Nules va prendre la decisió de cessar l'activitat després de llargs anys de treball. Aquesta organització va nàixer com a resultat de la fusió de dues empreses històriques del municipi de la Plana Baixa. Amb el tancament, més de 1.000 persones es queden sense faena.

Marina d'Or canvia de mans

I en el sector turístic, un dels motors econòmics d'Orpesa va anunciar que els grups Fuertes i Magic Costa Blanca van adquirir l'icònic complex Marina D'Or; en aquest cas, per a donar nou impuls a un dels referents turístics de la Comunitat Valenciana. En conjunt, els grups empresarials tenen vora 10.000 empleats i gestionen un alt volum de negoci.

També et pot interessar

stats