Els empresaris alacantins reclamen a Madrid més finançament

Amb els actuals pressupostos generals de l'Estat per al 2023, cada alacantí rebrà 85 euros d’inversió, quasi 200 euros menys de mitjana que altre ciutadà espanyol

À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'octubre 2022 - 17:55 Actualitzat: 20 d'octubre 2022 - 08:10

Els empresaris alacantins s’han plantat contra els comptes del govern espanyol. Amb el lema “S'ha acabat”, les tres organitzacions empresarials i econòmiques d’Alacant (Cambra de Comerç, Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana CEV i l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant, Ineca), s’han presentat a Madrid aquest dimecres per a denunciar la que consideren que és una pobra inversió pública estatal a la província. També per a reclamar que els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2023 revertisquen el que consideren una “greu discriminació”, que pateix Alacant des de fa quinze anys. 

Els representants dels organismes, Carlos Baño (Cambra), Ignacio Amirola (Ineca), Salvador Navarro (CEV), i Joaquín Pérez (CEV Alacant) han fet front comú i han presentat un pla d'acció consensuat que busca la unió de tots els ciutadans per a canviar aquests PGE per a Alacant. 

Les dades de l'infrafinançament d'Alacant

Els empresaris expliquen que les inversions a la província d’Alacant s’han anat reduint des del 2018, quan els PGE els va assignar vora 580 milions d’euros. Cinc anys després, es quedaran en els 160 milions d'euros. És a dir, cada alacantí rebrà uns 85 euros d’inversió, enfront dels vora 200 euros que rebrà de mitjana cada ciutadà d’altres províncies espanyoles. Amirola de fet denuncia que “malgrat augmentar la quantia dels PGE 2023 en un 3,3%, la inversió que rebrà la província serà, si no s'hi posa remei, d'un 12,3% menys que el 2022. Només en els últims tres anys hi ha hagut una retallada del 36,8%”, ha manifestat. 

A més, assegura que Alacant pateix un doble infrafinançament, no sols per la baixa inversió, sinó perquè a més en l’execució del pressupost s'inverteix realment un 42% del que s'ha pressupostat. “És tristament lamentable que els pressupostos, damunt de ser baixos, no s'executen ni en la meitat”, ha asseverat. 

Afig a més la “greu dificultat” que suposa poder fer un seguiment de les inversions executades per a cada partida. “Les administracions públiques, estatals i autonòmiques ens reporten documents amb els quals no es pot treballar i el seguiment i el control dels quals es converteix en una tasca titànica, amb falta de detall i absoluta falta de transparència.” 

Fan una crida a la mobilització per a revertir els PGE per a Alacant

Aquesta situació redunda en un augment del dèficit (3.539 milions en 2018, als que cal sumar 300 milions més en 2023), en una pèrdua de renda per càpita i, per tant, de competitivitat. Enfront d'açò, els representants demanen la mobilització de tota la societat alacantina, de partits polítics, i de la Generalitat, a la que consideren corresponsable, per a reclamar les inversions que realment li corresponen al territori i per a canviar el model de finançament autonòmic, que estan denunciant des de fa anys, sense èxit. 

Per això han habilitat un web, a fi que la societat civil se sume a la causa i al manifest en el qual es mostra el rebuig als PGE de 2023 per ser contraris als interessos d’Alacant, i han convocat una concentració enfront de la subdelegació de govern el 27 d'octubre on s’exigirà a més el compliment de la llei de transparència respecte a l'execució dels pressupostos. Els sindicats majoritaris, la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) ja han confirmat que no hi aniran.

També et pot interessar

stats