La Diputació de Castelló impulsa una petició per a agilitzar l’accés del taulell a les ajudes
El municipalisme dona suport a les al·legacions que les empreses presentaran a l'esborrany del govern espanyol i pel qual es regiran les ajudes
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha convocat aquest dimecres a l'estand provincial de Cevisama 2023 a les alcaldesses i els alcaldes del clúster ceràmic i els grups polítics representats en la institució per a la firma d'un document en el qual s'inclouen les mesures que el Govern d'Espanya hauria d'adoptar amb la major celeritat per a agilitzar la tramitació de les ajudes als sectors industrials gasintensius, facilitant l'accés a les empreses provincials.
És un nou pas del moviment municipalista nascut al voltant del manifest "Salvem la ceràmica" afavorit per la Diputació i els ajuntaments afectats per la crisi inflacionista que repercuteix en la indústria taulellera i els sectors afins. Amb aquest document, el municipalisme de Castelló dona suport a les al·legacions que les organitzacions empresarials i patronals presentaran a l'esborrany de reglament pel qual es regiran les ajudes.
"Salvem la ceràmica" adverteix que la major part de les empreses de Castelló no podrien acollir-se a les ajudes estatals per als sectors gasintensius perquè la seua forma habitual de pagaments excedeix els seixanta dies que exigeix la llei de subvencions, escull que convé salvar perquè en el sector ceràmic no existeix morositat, sinó una forma de pagaments tradicional que s'ha anat consolidant al llarg dels anys.
El moviment municipalista també rebutja l'obligatorietat de destinar el 50% de les ajudes a inversions relacionades amb l'eficiència energètica i la descarbonització perquè la prioritat del moment és salvar el sector i els milers de llocs de treball que estan en joc. S'entén que la transició energètica ha de ser justa i que les exigències en matèria mediambiental han de posposar-se al moment de la superació de la crisi. A més, es destaca que el sector ja ha fet fins ara importants inversions en aquest apartat.
La Diputació de Castelló i els ajuntaments advoquen, a més, per la reducció dels terminis en la tramitació de les subvencions a fi d'evitar un agreujament de la situació. En aquest sentit es destaca que en els últims sis mesos s'han perdut al voltant de mil llocs de treball i 13.000 empleats en expedients de regulació temporal d'ocupació, dels quals un 30% continua subjecte a les mesures d'ajust.
Precisament sobre aquestes peticions ja s’ha pronunciat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que ha destacat el compromís del govern espanyol amb la indústria ceràmica i ha assegurat que treballen amb el sector per a salvar la dificultat en l’accés a les ajudes. Maroto ha assenyalat que estan treballant en el punt del pagament a proveïdors i en la pàgina web del Ministeri s'ha publicat una guia per a ajudar les empreses a entendre com s'aplica aquesta norma.