Dani Portillo (STM-Intersindical): "L'acord de Ford és l'atac més gran a la plantilla en la història de la planta d'Almussafes"

El portaveu sindical critica durament l'oferta de la UGT a la multinacional per a garantir el futur de la planta i reclama un referèndum amb garanties perquè hi decidisca la plantilla

El portaveu de l'STI-Intersidical a Ford Daniel Portillo
El portaveu de l'STI-Intersindical a Ford Daniel Portillo / À Punt NTC
ntc
09 de febrer 2022 - 10:38

La publicació dels detalls de l'acord que la UGT de Ford, el sindicat majoritari en la planta d'Almussafes, ha signat amb la direcció de la companyia per a garantir la continuïtat de la producció han revoltat la resta d'organitzacions sindicals. "Mai, en cap moment de la negociació, cap sindicat ha presentat una proposta de retallades com aquesta", ha denunciat en Les notícies del matí Daniel Portillo, el portaveu de l'STM-Intersindical, que té un terç dels delegats del comité d'empresa. Alerta Portillo que amb l'acord "es compleixen els pitjors auguris" i que representa "l'atac més gran a la plantilla en els quaranta-sis anys d'història de Ford Almussafes".

Els termes de la proposta, sobre la qual la multinacional no es pronunciarà fins al juny, contemplen l'ampliació de la jornada laboral diària, la possibilitat de treballar fins a 18 dissabtes i augments salarials desvinculats de l'IPC. En opinió del delegat d'Intersindical, aquestes mesures "abunden en les retallades de drets i salaris" dels últims anys. "El nostre sindicat diu que els treballadors i les treballadores ja han fet prou esforços i han demostrat amb la seua productivitat que fan l'empresa rendible, com demostren els ingressos multimilionaris".

Mai, en cap moment de la negociació, cap sindicat ha presentat una proposta de retallades com aquesta

Lamenta Portillo que el futur de Ford Almussafes semble lligat a la competència amb altres plantes europees i, particularment l'alemanya de Saarlouis: "El nostre plantejament mai serà competir amb altres treballadors. Els d'allí són dignes. No entrarem en aquesta guerra que interessa a l'empresa per a augmentar els guanys".

El futur immediat del conflicte laboral comença, segons el parer de la secció de la Intersindical, per un debat intern sobre la reacció als detalls de l'acord i per reclamar un referèndum per a la plantilla en una reunió entre els sindicats la setmana vinent. Una consulta que, a priori, també està en la ment de la UGT.

"Exigirem que es faça un referèndum, com s'ha fet en la història de Ford, amb sistemes que permeten el vot secret i amb un mínim de temps perquè els representants dels treballadors puguem fer campanya, siga a favor o en contra", ha explicat a À Punt.

Un 'NO' "aclaparador" en una consulta pròpia

Les primeres impressions de l'STI-Intersindical són que tot i l'afiliació majoritària a la UGT, el suport de la plantilla a la seua proposta no està garantit. Assegura que una primera consulta amb una aplicació de Google, amb 1.300 vots, el NO va ser "aclaparador". S'acceptaria aquest resultat, en un referèndum no vinculant, una vegada tancat l'acord amb la multinacional? Apel·la Portillo a la "responsabilitat de les organitzacions signants" i recorda que els sindicats "sempre han fet cas de les votacions dels treballadors".

"Sempre farem propostes per a recuperar les retallades", declara Portillo, que compara la situació actual amb les tensions a la planta a les acaballes de la dècada dels huitanta del segle passat, però ara amb una "menor capacitat d'acció", entre altres factors pel repartiment de les forces sindicals. La UGT té el 97% de l'afiliació, si bé, en les votacions sindicals els resultats estan més repartits, ja que Intersindical, CCOO i la CGT representen el 40% del comité d'empresa actual.

També et pot interessar

stats