Cuerpo eleva al Consell de Ministres l’opa del BBVA sobre Sabadell
El Govern d'Espanya tindrà un mes, fins al 27 de juny, per a imposar noves condicions a l'operació
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha anunciat este dimarts que eleva al Consell de Ministres l'oferta pública d'adquisició d'accions del BBVA sobre el Banc Sabadell, la qual cosa dona al govern el termini d'un mes, fins al 27 de juny, per a imposar noves condicions a l'operació.
Així ho ha informat el mateix Cuerpo al Senat després d’analitzar, ha dit, tota la informació disponible i constatar que hi ha raons "d’interés general" per a elevar la qüestió al Consell de Ministres.
Segons ha explicat, alguns d’estos motius serien problemes relacionats amb el potencial impacte de l’operació en la garantia d’un manteniment adequat dels objectius de regulació sectorial, la protecció dels treballadors, la cohesió territorial, la promoció de la investigació i el desenvolupament tecnològic, així com les finalitats de política.
L'oposició de l'executiu a l’operació, des d'un primer moment, obria la porta a la possibilitat que l’adquisició arribara al Consell de Ministres, que en les pròximes setmanes haurà d'aclarir quines condicions addicionals posa al BBVA per a dur a terme la transacció. Això sí, sempre que al banc encara li interesse continuar amb els plans de compra.
Tot això, a pesar que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va aprovar per unanimitat, a finals d’abril, la possible compra del Sabadell per part del BBVA, subjecta a una sèrie de compromisos per a garantir la competència. Però la decisió no era ferma i, fins que no es resolga la intervenció del govern espanyol, la CNMV no aprovarà el fullet del BBVA amb l’oferta als accionistes del Sabadell, que passa únicament pel bescanvi de títols.
El BBVA i Sabadell es pronuncien sobre la decisió
Les reaccions no s’han fet esperar. Després de l’anunci de Cuerpo, el BBVA ha reiterat que l'oferta de compra del Banc Sabadell és una operació positiva per a Catalunya, Espanya i Europa, i ha recordat que l'entitat ha assumit "uns compromisos sense precedents" per a aconseguir l'autorització de la Comissió Nacional dels mercats i la Competència.
Segons el BBVA, la unió amb Banc Sabadell "és un projecte de creixement que permetrà a l'entitat combinada augmentar la capacitat de finançament a empreses i llars en 5.000 milions d'euros addicionals a l'any" i ha confirmat que ha rebut la decisió del ministre d'economia, Carlos Cuerpo, d'elevar al Consell de Ministres l'autorització concedida per la CNMC.
Per la seua banda, el Banc Sabadell ha assegurat que continua centrat a "maximitzar la creació de valor" amb una "estratègia en solitari" i que la independència de l'entitat permetria "millorar la qualitat del servei" als seus clients.
Fonts del banc han assenyalat que moltes organitzacions han mostrat un "interés genuí" en les eventuals conseqüències d'eixa operació i han assegurat, després de les declaracions de Cuerpo, que Sabadell té "un projecte de futur sòlid i creïble, amb presència en mercats estables, i estem plenament convençuts que la nostra estratègia en solitari generarà una major remuneració a l'accionista de manera sostenible".
Nombroses organitzacions, incloent-hi sindicats, patronals i cambres de comerç, han expressat en els últims mesos la seua oposició a l'opa, i moltes han participat en la consulta pública que va obrir l'executiu per a recaptar opinions sobre l'operació.
Durant el mes de maig, diverses entitats econòmiques catalanes han enviat una carta al president del govern, Pedro Sánchez, enumerant diverses raons d'"interés general" per a demanar-li que impedisca la fusió entre tots dos bancs.