Últim dia per a pronunciar-se en la consulta sobre l'opa del BBVA al Banc Sabadell
El govern espanyol ha obert a ciutadania, associacions i organitzacions econòmiques la valoració d'una compra sobre la qual normalment només tenen veu les entitats directament afectades
La consulta pública llançada pel Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa sobre l'oferta pública d'adquisició (OPA) del BBVA sobre el Banc Sabadell acaba este divendres, 16 de maig. Es tracta de la primera vegada que el govern espanyol activa este mecanisme en l'opinió pública. El departament que dirigeix Carlos Cuerpo prendrà la decisió en funció de les respostes rebudes.
El Ministeri d'Economia ha explicat a Europa Press que estan "depurant" totes les respostes, com en qualsevol consulta pública. Quan es tanque, el procés de depuració continuarà i analitzaran tota la informació i els comentaris aportats.
Cuerpo té fins al 27 de maig per a decidir si eleva o no la qüestió al Consell de Ministres, que disposa d'un mes per a decidir si confirma l'operació en els termes aprovats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) o posa condicions addicionals a l'oferta del BBVA. La legislació no contempla que l'executiu puga bloquejar l'operació.
Quan el govern espanyol esgote la seua part d'intervenció, la CNMC aprovarà el fullet informatiu. Llavors, el BBVA marcarà el termini per a acceptar l'opa, que pot tardar entre 15 i 70 dies, segons la normativa.
A diferència del procés que es va obrir en la CNMC, on només podien personar-se entitats afectades per esta operació financera, la consulta del Ministeri també abasta ciutadans particulars —a més d'associacions i organitzacions econòmiques— i els permet aportar-hi comentaris i observacions. En el seu moment, la CNMC ja va registrar 79 sol·licituds de personació per part d'associacions empresarials, sindicats o cambres de comerç. El regulador les va rebutjar totes amb l'excepció de la de Banc Sabadell.
La presidenta de la CNMC, Cani Fernández, va defensar al Congrés que "el fet que una entitat no haja estat admesa com a interessada no implica que no l'hagen escoltada" durant el procés. Així les coses, assegura haver tingut en compte les aportacions de 58 entitats, incloent-hi dotze bancs tradicionals, set neobancs, sis associacions de consumidors, sis empreses de comunicacions financeres, dènou associacions d'empreses i huit asseguradores.
Compromís temporal per a mantindre oficines
El 30 d'abril, la CNMC va emetre l'informe que aprovava en fase 2, amb compromisos, però per unanimitat, l'operació que el BBVA vol llançar sobre Sabadell. Competència va detectar riscos en els mercats de banca a la menuda tant en serveis oferits a particulars com a pimes i autònoms, així com en mercats de mitjans de pagament, encara que va considerar que els compromisos que proposa el BBVA són "adequats, suficients i proporcionats" per a solucionar els problemes que esta concentració comporta per a la competència.
La CNMC va acordar amb el BBVA una sèrie de compromisos per a garantir la presència d'oficines de Sabadell i l'accés a caixers en zones poc poblades, amb rendes baixes o amb escassa competència. La majoria tindrà una durada de tres anys —36 mesos—, prorrogables a dos en el cas del crèdit a pimes, i d'any i mig —18 mesos— en el cas dels caixers.