La crisi al Pròxim Orient fa apujar immediatament el preu de la gasolina
Tant el barril de Brent com la gasolina han apujat des que Trump ha decidit trencar unilateralment l'acord nuclear amb l'Iran.
La decisió de Donald Trump de trencar el pacte nuclear internacional amb l'Iran ja ha tingut conseqüències econòmiques directes: l'augment de la inestabilitat a la zona ha situat el barril de petroli Brent, de referència a Europa, per damunt dels 78 dòlars, un preu al qual no s'havia arribat de 2014. En conseqüència, les gasolineres valencianes han vist també com s'incrementaven els preus dels carburants més habituals: la gasolina 95 per damunt dels 1,30 euros, i el gasoil tipus A per damunt del 1,20 per litre.
Una tendència a l'alça que continuarà com a mínim fins a l'estiu: "a curt termini la previsió és d'una apujada general de preus", ha declarat a À Punt el president de l'Associació d'Estacions de Servei de València, José Luis Tort, "i lamentablement sí que durarà fins a l'estiu perquè s'estan realitzant compres massives als preus actuals, per a evitar pujades posteriors. Per tant, a l'estiu els preus seran alts als punts de subministrament, quasi segur".
El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, va declarar ahir al Congrés que estaria "atent" per a evitar que els empresaris del sector aprofitaren la situació per a unflar els beneficis. Sobre això, José Luis Tort és contundent: "per la nostra part no tenim aquesta intenció. Una cosa és el preu del producte en origen, la matèria primera que ens arriba, i una altra el benefici que té l'estació de servei, que és un marge molt estret. Per tant no serem nosaltres els qui encarirem el producte, i encara menys amb la competència que hi ha actualment al sector. Si poses un preu molt elevat no compra ningú".
Tot i l'increment de preus, el sector del combustible no creu que es reduïsca la demanda. "A un usuari, potser sí que l'afectarà, i es notarà una miqueta en el consum, però amb el creixement econòmic actual hi ha més moviment, més trasllat de matèries primeres i això també incrementa la demanda". José Luis Tort lamenta la situació igual que ho fan els consumidors: "a nosaltres també ens agradaria que el preu es mantinguera més barat, perquè això reduiria les despeses, moltes de les quals són proporcionals al preu. Nosaltres també ens veiem perjudicats amb l'increment. Igual que els passa als consumidors particulars, en aquesta conjuntura internacional tampoc podem fer una altra cosa que aguantar-la, com puguem".