Creix el trànsit als aeroports valencians amb Alacant al capdavant amb un 15% respecte a l’any passat

Este estiu augmenten les arribades de turistes dels Països Baixos, Suïssa, els EUA o els països nòrdics, mercats amb alt poder adquisitiu

Puja un 14% la capacitat dels vols internacionals que operen a la Comunitat Valenciana
Puja un 14% la capacitat dels vols internacionals que operen a la Comunitat Valenciana / Marta Pascual

Estrenem el mes de juliol amb una operació eixida amb dades que marcaran la tònica del sector turístic per a un estiu que s’espera històric quant a previsions de trànsit aeri i ocupació hotelera. Els aeroports d’Alacant-Elx Miguel Hernández i València ja van tancar el 2023 com el millor any de la seua història i el Consell vol aprofitar la temporada d’estiu per a superar eixes xifres

En el primer cap de setmana d'operació eixida d'este estiu, el trànsit aeri previst a l’aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández creix vora un 15%. En total, hi haurà 1.506 vols entre divendres i dilluns, són 191 operacions més que en l’operació eixida de l’any passat. El dia fort, amb més de 400 vols entre eixides i arribades, és precisament este dissabte.

Segons les dades d’Aena, el 86% de les arribades a Alacant provenen de l’estranger, amb el Regne Unit al capdavant, seguit dels Països Baixos i Alemanya.

En el cas de l’aeroport de València, amb 955 vols, el nombre d’eixides i arribades s’incrementa un 2,6% respecte a l’any passat. Els vols internacionals suposen, en este cas el 75% de les operacions, amb Itàlia liderant les arribades i Alemanya, els Països Baixos i França, per darrere.

Amb unes dinàmiques que disten d’estos dos aeroports, el de Castelló té previstos 24 vols durant el primer cap de setmana de la temporada estival. Amb unes 9.300 places setmanals de mitjana, les arribades a esta destinació gestionada per la Generalitat provenen, sobretot, de Romania, seguida pel Regne Unit, Alemanya i Itàlia.

Augmenta un 14% la capacitat aèria respecte a l’estiu de 2023

La capacitat aèria programada per a este estiu de vols internacionals als aeroports valencians augmenta un 14% respecte als mesos de juliol i agost de 2023, un creixement que supera en tres punts la mitjana de creixement estatal, segons dades facilitades per Forwardkeys per al Clúster d'Empreses Innovadores per al Turisme de la Comunitat Valenciana (Adestic).

Esta dada es tradueix en una capacitat de 2.760.441 seients per als mesos de juliol i agost, dels quals, més de dos terços —el 67,2%— seran captats per l’aeroport d’Alacant-Elx Miguel Hernández amb 1.854.400. El de València tindrà una capacitat de 870.707 seients (31,5%) i el de Castelló de 35.334 (1,3%).

Respecte als principals mercats d'origen, tots augmenten la capacitat. Encapçalen la llista Regne Unit, amb 798.901 seients programats (un 13% més que el 2023), Itàlia amb 250.016 (10%), Alemanya amb 234.318 (5%), França amb 221.865 (2%), els Països Baixos amb 201.931 (10%). Per darrere, Polònia, amb 110.042 seients, experimenta el creixement més destacat amb un 75% d’arribades més que l’any passat. 

Més turistes d’alt poder adquisitiu

D'altra banda, augmenten les reserves provinents de mercats d’elevat poder adquisitiu. És el cas dels Països Baixos, que creixen un 29%; Suïssa, un 20%; o els Estats Units, amb un 19%. Els pronòstics són també positius per als mercats nòrdics, amb un creixement del 18% de les reserves a Noruega, el 14% a Dinamarca o el 12% a Suècia, segons indica Adestic.

Estos indicadors mostren un augment de la presència d’un tipus de turisme internacional marcat per un perfil socioeconòmic alt. Les reserves en cabina de primera classe o business, que creixen un 7% respecte als mateixos mesos del 2023, confirmen esta tendència.

Creixen els grups i les estades de duració mitjana

Quant a la duració de les estades, destaca el creixement d’un 12% en les de duració mitjana (de quatre a tretze nits) comparat amb juliol i agost del 2023. Les estades curtes (d'una a tres nits) creixen un 11% i les de llarga duració (14 nits o més), ho fan un 6%. 

Respecte a la grandària dels grups, destaca el creixement d’un 20% dels de més de sis persones, seguit dels grups familiars (de 3 a 5 passatgers), que augmenta un 14%, respecte al mateix període de 2023. Amb menor impacte, però, també creixen les estades individuals (un 7%) i les de parelles (2%). 

També et pot interessar

stats