Arribar als 30 milions de turistes enguany: el repte de la Generalitat

El cap del Consell veu viable assolir la xifra, un milió i mig per damunt dels visitants de l'any passat, i anuncia noves línies des dels tres aeroports valencians

L'estand de la Comunitat Valenciana a Fitur, amb nombrosos agents de sectors reunits,
L'estand de la Comunitat Valenciana a Fitur, amb nombrosos agents de sectors reunits / À Punt NTC

Arribar als trenta milions de turistes enguany, cosa que suposaria un milió i mig més que l'any passat. És el repte que s'ha marcat la Generalitat i que el cap del Consell, Carlos Mazón, veu viable perquè considera que el nostre territori competeix "en la Champions League del turisme internacional". Coincidint amb el dia de la Comunitat Valenciana a la Fira Internacional de Turisme, Fitur, el president ha mostrat la seua ferma convicció per a assolir aquest objectiu: "Anem per ell". A més, ha remarcat que som una destinació turística "de primera magnitud, que aspira a ser encara més".

Només l’any passat van voler conéixer-nos 28,5 milions de visitants, dels quals vora 10,2 milions eren estrangers, fet que suposa un 20% més que l’any anterior, d'acord amb les dades de la Conselleria de Turisme. Una xifra que es pot superar enguany perquè el sector "sap treballar i fer les coses bé". Al llarg del 2023 no només el turisme estranger ha repuntat, també s'ha apreciat un creixement entre els visitants nacionals, procedents d'altres autonomies.

Per a aconseguir els trenta milions fixats per Mazón, el president de la Generalitat ha avançat que els tres aeroports de la Comunitat Valenciana comptaran "amb noves línies i connexions". En matèria d'infraestructures, Mazón ha exigit al govern espanyol la segona pista de l'aeroport d'Alacant-Elx i l'ampliació del de València "al més prompte possible".

En aquesta línia, ha reclamat a l'executiu central que "no tarde tant" com ha fet amb l'ampliació del port de València o per a connectar la Comunitat Valenciana en alta velocitat "amb la resta d'Espanya". "Aquests períodes de lentitud no els podem suportar, perquè, si no, no podrem continuar oferint noves glòries turístiques a Espanya, que és el que més ens agrada", ha finalitzat.

La Comunitat Valenciana, protagonista de la fira

Pobles, entitats i empreses valencianes del sector exposen la seua millor oferta en Fitur. Hi haurà més de 500 coexpositors. La marca Comunitat Valenciana es presenta enguany amb el lema "Actitud mediterrània" i al migdia tindrà lloc l’acte central del dia valencià.

Aquesta fira s’ha convertit en un aparador per a presentar les grans propostes turístiques que ofereix el territori. Una d’elles, la del nou Marina d’Or, a Orpesa, a la Plana Alta, del grup Magic Costa Blanca, que preveu reobrir aquest complex, que inclourà hotels temàtics inspirats en esports, jocs de taula, videojocs i mons de fantasia. També inclourà atraccions i espais aquàtics.

Un 63% d'ocupació a la Costa Blanca

Des de la Conselleria de Turisme apunten una altra previsió econòmica: l'aportació del turisme al PIB valencià s’estima que superarà, "per primera vegada", el 16%. Quant a les zones preferides pels visitants, la Costa Blanca va ser una de les que van concentrar més pernoctacions, més de 16,5 milions, i va rebre 4.300.000 turistes. L'ocupació mitjana a la Costa Blanca durant l'any passat va ser del 63% i Benidorm es va convertir, un any més, en la ciutat que més turistes va acollir.

A més, la despesa dels turistes va augmentar el 2023. Els visitants estrangers es van gastar al nostre territori un 23% més que el 2022, mentre que els viatgers nacionals es van gastar un 5,3% més. Per a enguany, les previsions del sector turístic són bones. Estimen que la facturació creixerà un 10%. 

Mazón ha insistit a Madrid que la sostenibilitat és "compatible amb el nostre sol i platja i amb el turisme d'interior". "Tots creixen i cada vegada hi ha més gent que ve a la Comunitat Valenciana", una destinació turística "de primera magnitud que aspira a ser encara més".

En qualsevol cas, ha reivindicat que la Comunitat Valenciana sap "compatibilitzar" el turisme de qualitat i el turisme de quantitat i ha especificat respecte a aquesta qüestió ue "no cal triar" entre l'un i l'altre. "Sabem compatibilitzar els dos, el nostre turisme és sostenible i cada vegada més", ha afegit.

També et pot interessar

stats