Més de 17.000 aspirants a mestres d'infantil, primària i diverses especialitats s'examinen per a cobrir 1.865 places
L'STEPV anuncia mobilitzacions del sector educatiu per a protestar per les "retallades" en les plantilles anunciades per la Conselleria
Matí de nervis a les portes dels vora setanta centres educatius on els aspirants a mestres de la Comunitat Valenciana han fet este dissabte la primera prova d'oposicions a mestres d'infantil, de primària i de les especialitats d'Anglés, Educació Física, Música, Pedagogia Terapèutica i Audició i Llenguatge.
Entre els opositors es barregen els aspirants primerencs que acaben d'eixir de les facultats amb els docents interins que ja han provat sort en convocatòries anteriors. Andrea Martínez, que es troba entre els primers, afronta l'examen com una primera presa de contacte: "Vinc a veure a què m'enfronte". Per a Isabel Martínez, la situació és ben diferent, ja que ha hagut de compaginar la docència en una escola d'educació especial a Catalunya amb la preparació de la seua tercera convocatòria d'oposicions. "He fet tot el que el temps m'ha permés perquè, si estàs treballant, i més en un centre de màxima complexitat, al final fas el que pots".
Segons dades la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, un total de 17.215 aspirants (6.454 a la província d'Alacant, 2.263 a la de Castelló i 8.498 a la de València) es presenten a unes oposicions convocades per a cobrir l'oferta de 1.865 places públiques de professorat. El 10% d'esta oferta —186 places— està reservat per a persones amb diversitat funcional.
Una xifra d'opositors que, segons ha detallat Marc Candela, portaveu de l'STEPV, difereix dels vora 15.000 aspirants dels quals tenien constància en el sindicat majoritari del professorat valencià. "Ahir la Conselleria va publicar una segona llista de persones admeses definitives, quan les oposicions comencen hui", ha criticat Candela a les portes d'un dels centres educatius on han tingut lloc els exàmens este dissabte. "Esperem que eixa gent s'haja assabentat que hui es podien presentar a oposicions", ha afegit.
Per especialitats, Educació ha convocat 548 places de docència per a infantil, 177 per a Anglés, 12 per a Educació Física, 41 per a Música, 188 per a Audició i Llenguatge, 382 per a Pedagogia Terapèutica i 517 per a primària. Segons dades de l'STEPV, les convocatòries amb ràtio més favorables per als aspirants són les de Pedagogia Terapèutica, Anglés i Audició i Llenguatge. Per contra, Educació Física en esta convocatòria és, amb diferència, l'especialitat en què més complicat és aconseguir plaça.
La convocatòria s'avança dos setmanes i coincideix amb el final del curs escolar
La segona part dels exàmens d'oposició tindrà lloc el pròxim dissabte, 15 de juny. Enguany s'ha avançat el procés d'oposicions dos setmanes respecte a l'última convocatòria per a afavorir l'organització dels centres educatius per a l'inici del curs escolar. Una modificació que, segons els sindicats, presenta llums i ombres.
D'una banda, com reconeix Candela, "facilita que s’acabe abans l’oposició i li dona més temps a la Conselleria de fer tot el tràmit d'incorporar tot el personal que aprove l’oposició al sistema, i a les adjudicacions de juliol". En eixe mateix sentit ha valorat el canvi de calendari Kilian Cuerda, representant sindical de la UGT: "Esperem que almenys així la Conselleria no diga que no té temps per a fer els processos que cal fer abans d'agost".
Però l'avanç també ha suposat que tant el personal docent que forma els tribunals d'oposició com els aspirants que treballen com a professorat interí hagen hagut de compaginar la preparació i realització de les proves amb el final del curs escolar. "És una sobrecàrrega de faena", es queixa el portaveu de l'STEPV, que afirma que cal "buscar una altra solució".
L'STEPV denuncia retallades en els centres educatius per al curs vinent i anuncia mobilitzacions
La Conselleria d'Educació ha convocat la mesa sectorial per al 13 de juny per a tractar la proposta de plantilles dels centres educatius durant el curs 2024-2025. Segons ha denunciat l'STEPV, una primera anàlisi dels esborranys d'esta proposta "permet confirmar que hi haurà retallades el curs que ve, tant en infantil i primària com en secundària i FP". El sindicat ja havia augurat una disminució en el personal docent previst per al pròxim curs després que Educació va denunciar l'acord de plantilles signat pel Botànic per "manca" de controls i pressupost.
Este acord firmat pels sindicats i l'anterior equip de govern l'estiu del 2023 preveia la incorporació de vora 5.000 docents en dos anys. Segons Marc Candela, les "retallades" que es desprenen dels esborranys de proposta de plantilles afectarien els vora 2.000 llocs de treball que estava previst que es crearen en centres educatius a partir de setembre, ja que durant el curs 2023-2024 ja se'n van incorporar uns 3.000 dels 5.000 docents a què es referia l'acord. El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, va defensar, però, que la denúncia "no vol dir que no hi haja plantilles adequades en els centres: tot el contrari, les plantilles estan garantides", i va assegurar que s'incrementaria el professorat d'Educació Especial i Formació Professional.
Uns arguments que no convencen el sindicat STEPV, que ha anunciat noves mobilitzacions durant els mesos de juny i juliol i durant el curs que ve "per revertir estes polítiques contra l’escola pública". L'anunci de noves protestes arriba dos setmanes després de la primera vaga educativa en deu anys, el passat dijous 23 de maig, que va anar acompanyada de manifestacions massives del sector educatiu a les tres capitals de província.
Ràtio de tribunals reduïda
Per a dur avant les proves, s'han constituït un total de 404 tribunals: 150 a la província d'Alacant, 54 a la de Castelló i 200 a la de València. La ràtio de tribunals és de les més baixes que s'han establit fins ara, cosa que facilitarà i agilitzarà el treball.