Educació denuncia l'acord de plantilles signat pel Botànic per "manca" de controls i pressupost

El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, ha assegurat que no tenen més remei que denunciar l'acord i que les plantilles estan garantides

El conseller d'Educació Jose Antonio Rovira
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira / À Punt NTC

La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació ha denunciat l'acord de plantilles de l'any passat, aprovat pel Botànic ja en funcions. El van signar el 2023 Raquel Tamarit i els sindicats, als quals s'ha notificat hui.

La decisió s'ha pres, segons explica el departament que dirigeix José Antonio Rovira, "després d'analitzar l'acord i comprovar que mancava dels controls necessaris, dels informes d'impacte oportuns i de pressupost per a l'aplicació". Així, després d'una sol·licitud formulada per la Direcció de Personal Docent a l'Advocacia de la Generalitat, esta última ha conclòs que es tracta d'una "disposició de caràcter general que és nul·la de ple dret".

El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, ha considerat que la Conselleria actual "no té més remei que denunciar l'acord per a garantir un marc de seguretat jurídica per al professorat", i que per això procedirà a deixar-lo sense efecte. "Això no vol dir que no hi haja plantilles adequades en els centres, tot el contrari, les plantilles estan garantides", ha subratllat.

Segons informen fonts d'Educació, l'informe de l'Advocacia destaca que "els criteris adoptats i l'ampliació de les plantilles comprometen crèdits pluriennals, que arriben a tota la legislatura" i que "resulta evident que esta decisió afecta la programació de la política d'inversió educativa que, per la seua transcendència i abast, sembla excedir el que ha de considerar-se un despatx ordinari".

La Conselleria fa referència al Pla Edificant

"Ens trobem amb una situació similar a l'ocorreguda amb els expedients del Pla Edificant, que també van ser signats pel Botànic estant en funcions, excedint així les competències i comprometent partides pressupostàries per al govern actual", ha explicat el secretari autonòmic d'Educació.

McEvoy ha explicat que, segons la memòria econòmica que va acompanyar l'acord de primària en el 2023, es van utilitzar recursos reservats per al Programa d'Acció per a la Millora (PAM), i per al 2024 es van preveure també fons reservats per al citat programa, "en concret, el doble". El PAM és un programa anual que depén de la Direcció General d'Innovació i Inclusió Educativa, amb el qual es dota els centres de recursos personals, que res té a veure amb l'acord de plantilles".

La Conselleria ha assegurat que vol dialogar i negociar amb les forces sindicals per a aconseguir "un acord de plantilles ben fet", amb els informes pertinents, el pressupost i les garanties jurídiques necessàries. Han avançat que en els pròxims dies es convocarà una taula sectorial i s'elaborarà una orde que millore l'acord.

Esta notícia arriba precisament l'endemà a la vaga general educativa que ha tingut lloc per tota la Comunitat Valenciana, en què el professorat, l'alumnat i les famílies ha denunciat l'efecte de les polítiques del Consell actual en el sector educatiu.

L'STEPV augura que la denúncia de l'acord de plantilles busca retallar professorat

El sindicat STEPV ha reaccionat a la decisió de la Conselleria i ha assegurat que la vertadera intenció és "retallar" les plantilles de docents. En un comunicat, ha indicat que els acords denunciats estaven signats per tots els sindicats de la taula sectorial (STEPV, ANPE, CSIF, CCOO i UGT) el juny del 2023 amb el Consell del Botànic, encara no fa un any, per a augmentar en 5.000 docents el sistema educatiu durant els cursos 2023/24 i 2024/25.

Per tant, "este curs s'està aplicant una part dels acords, que estava previst completar el curs que ve", ha assenyalat l'ESTPV, que ha ressaltat que la denúncia no estava contemplada en la proposta de conselleria de calendari de negociació. Sí que estava contemplat convocar al maig la comissió de seguiment de l'acord de plantilles, com preveuen els acords. Per tant, el sindicat considera que, encara que la conselleria no ha adjuntat cap proposta de noves plantilles docents, "tot indica que la idea és retallar-les".

El sindicat ha anunciat que no dubtarà a convocar accions de protesta davant de la pretensió de denunciar l'acord i davant de l'incompliment del seu propi calendari de negociació i, sobretot, si la nova proposta de conselleria intenta retallar les plantilles docents.

També et pot interessar

stats