El Consell de Ministres dona llum verda al cinqué acord sobre els ERTO

El govern espanyol valora l'acord amb els agents socials i recorda que encara hi ha 570.000 treballadors i treballadores en un ajust temporal per la pandèmia

Un moment de la signatura de la nova pròrroga dels ERTO
Un moment de la signatura de la nova pròrroga dels ERTO / À Punt NTC

Els expedients de regulació temporal de treball, coneguts com a ERTO, formen part del vocabulari incorporat al llenguatge durant la pandèmia. Aquesta ferramenta, la mesura estrela en l'àmbit laboral del govern per evitar acomiadaments massius per la impossibilitat de treballar de les empreses o les fortes limitacions, ha sumat entre el 12 de març de 2020 i el 23 de maig d’enguany 83.453 sol·licituds que han afectat 552.417 treballadors i treballadores a la Comunitat Valenciana.

Ara, tot i que el final de l’estat d’alarma, el avanç en la vacunació i la millora general de les dades de la pandèmia estan permetent a l’economia començar a reactivar-se, la situació està lluny de la normalitat prèvia a la pandèmia. Per això, el govern espanyol i els agents socials han signat aquest dijous el cinqué acord dels ERTO. El Consell de Ministres ha donat llum verda aquesta vesprada a l'acord.

Durant la roda de premsa posterior, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha detallat que sumant els ERTOs i les prestacions d'autònoms, els recursos públics que s'hi han emprat han superat els 19.000 milions d'euros, als quals cal afegir els 2.000 milions d'euros que costarà aquesta nova pròrroga de quatre mesos de totes dues mesures.

L'acord manté les exoneracions, punt que ha sigut el gran escull per a un acord durant els últims dies, i introdueix incentius que pretenen ajudar a tornar a l'activitat.

Però, quines novetats recull aquesta pròrroga?

  • Durada: la nova pròrroga permetrà a les empreses presentar un ERTO en les noves condicions a partir de l’1 de juny i fins el pròxim 30 de setembre
  •  Exoneracions: seran diferents en els casos de treballadors en ERTO per suspensió d'ocupació enfront dels que s'activen en un context de major recuperació que en mesos anteriors. Amb l'objectiu d'incentivar l'activació d'ocupació, en aquesta ocasió s'inclouen unes exoneracions majors per als casos dels treballadors que es reincorporen a l'activitat: del 95% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 85% per a les que tenen 50 o més en els mesos de juny, juliol, agost i setembre. Quan mantinguen els treballadors afectats per un ERTO de suspensió, l'exoneració serà del 85% al juny, juliol i agost i del 70% al setembre si l'empresa té menys de 50 treballadores. En el cas de tindre'n 50 o més, les exoneracions seran del 75% al juny, juliol i agost i del 60% al setembre.
  • Els ERTO per limitació de la seua activitat es veuran prorrogats amb un nou esquema d'exoneracions: si l'empresa té menys de 50 treballadors, serà del 85% al juny i juliol, i del 75% a l'agost i setembre. Si en té 50 o més, l'exempció serà del 75% al juny i juliol i del 65% a l'agost i setembre. I els ERTO per impediment d'activitat a conseqüència de les restriccions administratives tindran una exoneració en les seues cotitzacions a la Seguretat Social del 100% de l'aportació empresarial durant el període de tancament si tenen menys de 50 treballadors i del 90% si en tenen 50 o més.
  • La llista inclou nous sectors (1419 –Confecció d'altres peces de vestir i accessoris–, 4637 –Comerç a l'engròs de cafè, te, cacau i espècies– i 7420 –Activitats de fotografia–). I n'ixen cinc (1811 –Arts gràfiques i serveis relacionats amb aquestes–, 2670 –Fabricació d'instruments d'òptica i equip fotogràfic–, 4741 –Comerç al detall d'ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics en establiments especialitzats–, 5122 –Transport espacial– i 7734 –Lloguer de mitjans de navegació–
  • Exoneracions per als autònoms que s'activen. Seran del 90% al juny, 75% al juliol, 50% a l'agost i 25% al setembre.
  • Prestacions per a autònoms en l'activitat suspesa. Continua la prestació extraordinària per suspensió d'activitat, dirigida a aquells treballadors autònoms amb una suspensió a conseqüència d'una resolució de les autoritats. La quantia de la prestació s'eleva al 70% de la base mínima de cotització (abans era del 50%), es manté l'exoneració de les quotes a la Seguretat Social, encara que aquell període comptarà com a cotitzat i, si escau, serà compatible amb ingressos del treball per compte d'altri fins a 1,25 vegades l'SMI.

Durant la signatura de l'acord, pel matí, els sindicats majoritaris han valorat el pacte i el que significa per al mercat laboral. CCOO ha fet una valoració “molt positiva” de la renovació de l’acord i ha emfatitzat que la ferramenta ha permés per primera vegada que la caiguda de l’economia haja sigut superior a la de llocs de treball. I UGT ha resumit: "Tot va bé si acaba bé", ha dit el seu secretari general, José María Álvarez. "Els ERTO són una experiència que ens ha de servir per al futur", ha defensat.

En un sentit semblant, el vicepresident de la patronal CEOE i president de Cepyme, Gerardo Cueva, ha valorat la importància del diàleg social i dels seus fruits. "Cal construir, cal avançar", ha incidit. "Els ERTO han ajudat l'empresa i el treballar a mantindre's, que no és poca cosa. Hi ha encara moltes empreses passant-ho malament, no és el moment de retirar els ERTO ni cap estímul", ha contextualitzat el dirigent empresarial.

I per part del govern espanyol, el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha remarcat que actualment hi ha més afiliats a la Seguretat Social que a l'inici de la pandèmia. Escrivá també ha valorat que més del 85% dels treballadors que arribaren a estar en ERTO (3.600.000 persones) ja han tornat al treball i queden 350.000 treballadors i treballadores en aquells sectors on la recuperació està arribant més tard. El ministre ha desitjat tornar a la normalitat al més prompte possible.

Ha tancat l'acte la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha eixit de l'hospital aquest dijous per a acudir a l'acte. Díaz ha valorat que les parts han estat "a l'altura del país" i ha agraït a tots l'esforç. "Si es vol, l'acord sempre és possible", ha dit Díaz que ha animat a estrendre aquesta forma de treball a altres àmbits a Espanya. "Aquest acord va salvarà milers de famílies i milers de persones", ha verbalitzat la ministra de Treball. "Hi ha una eixida diferent a la crisi gràcies als agents socials", ha conclòs.

També et pot interessar

stats