El Consell activa un pla integral per al sector citrícola amb 40 milions d'euros

El programa té un horitzó temporal de 2023-2030 i busca impulsar la rendibilitat i la competitivitat del sector

Presentació del Pla Integral Citrícola 2023-2030
Presentació del Pla Integral Citrícola 2023-2030 / Europa Press

La Generalitat posarà en marxa el Pla Integral Citrícola 2023-2030, dotat amb 40 milions d'euros, per a impulsar la rendibilitat i la competitivitat del sector a la Comunitat Valenciana. El president, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, han presentat aquest divendres el projecte, que forma part de l'Estratègia Taronja 2030 i naix amb l'objectiu de "buscar models econòmics rendibles i competitius, enfortir i consolidar les exportacions", "garantir el relleu generacional", modernitzar les instal·lacions i processos" i "mantindre i millorar el lideratge del sector citrícola valencià en el context de la citricultura mundial".

El Palau de la Generalitat ha acollit la posada en escena del pla, que ha comptat amb l'assessorament de l'àmbit universitari i la participació de persones expertes en agricultura i vinculades al sector. S'articula en sis línies estratègiques de treball: millora de les estructures agràries; promoció i diferenciació de la citricultura valenciana; professionalització del conjunt del sector, amb formació específica per a líders empresarials citrícoles; enfortiment de l'ecosistema d'investigació, desenvolupament i innovació, la cadena de valor; i, finalment reforç del lobby citrícola i la influència a Brussel·les i Madrid.

La consellera Navarro ha destacat que arriba a "totes les fases de la cadena alimentària", amb el focus en "garantir el relleu generacional" i la incorporació dels joves al sector, ampliar els mercats d'exportació i créixer en els que el sector ja té presència. Per exemple, ha esmentat les oportunitats que ofereix Àsia, particularment el Japó. En aquest sentit, ha remarcat que l'estratègia valenciana busca "enfortir el sistema citrícola davant la crisi climàtica", així com la transformació tecnològica i l'intercanvi de coneixement. Alhora, pretén "impulsar la imatge" de la citricultura valenciana i fomentar-ne el consum, perquè "la gent no s'oblide que tenim els millors cítrics del món".

Puig crida a la unitat del sector

Per la seua banda, el cap del Consell ha apel·lat al treball conjunt entre els citricultors i l'administració autonòmica i ha fet una crida a la "unitat, des de les diferències legítimes que hi haurà sempre", sense "perdre temps en discussions estèrils". "Quan hem actuat junts hem aconseguit èxits a Europa", ha subratllat, per a reivindicar després que "la taronja, que tant ha donat a aquest país, necessita el suport conjunt" de tot l'Estat amb la finalitat de tindre "el seu paper en aquesta dècada d'oportunitats".

També et pot interessar

stats