Zoom | La taronja

Episodi 13 Temporada 3 59 min.
12

El camp valencià no pot més i així ho va fer vore i sentir en la manifestació del passat 20 de març. En ZOOM dedicarem el programa a conéixer-ne els perquès.

A Raimundo, llaurador de Sagunt de vora 80 anys, li oferien 1 euro per 35 quilos de mandarines. I davant este insult, ha preferit que els 35.000 quilos que té es queden a l’arbre. Com pot tirar avant un llaurador amb estos preus ridículs?

Molts llauradors, davant esta situació insuportable, decidixen abandonar els bancals. L’any passat es va deixar de cultivar una superfície equivalent a 7 camps de futbol... al dia! La nostra és la Comunitat Autònoma amb més terreny de cultiu perdut de tot Espanya. 1 de cada 5 camps valencians s’ha deixat perdre.

Als llauradors se’ls paga una misèria, però al consumidor tampoc és que li regalen la taronja als supermercats, què passa? On s’estan quedant els diners de la taronja? Precisament per a intentar assegurar-se una venda amb preus justos, alguns llauradors han optat per vendre la seua taronja directament al consumidor.

I per si els problemes a casa no foren suficient, n’arriben més de fora. En l’any 2016 la UE va permetre l’entrada de la taronja sud-africana fins al 30 de novembre de cada any. Com es va poder aprovar este acord tan perjudicial per als interessos valencians?

Fem ZOOM en la situació de la taronja

stats