El conflicte entre Rússia i Ucraïna afecta el calcer valencià

Ambdós països proveeixen el 10% del cuiro amb què treballen les empreses valencianes i són també compradors de sabates

La invasió d'Ucraïna també afecta el sector de components del calcer / À Punt NTC

La invasió d'Ucraïna també afecta el sector de components del calcer perquè Rússia, però sobretot Ucraïna, abasteixen una part important del mercat del cuiro –concretament el 10%– i això s'està notant en el preu d'aquesta matèria primera.

A Rússia, la comercialització de cuiro està completament paralitzada i a Ucraïna, la major part de les fàbriques han hagut de parar, així que importar cuiro des de la zona de conflicte s'ha convertit en una gimcana d'entrebancs.

Aquesta incertesa sobre el cost del material i sobre un possible desabastiment en el futur si el conflicte s'allarga condiciona les comandes en Futurmoda, la fira dels components del calcer que se celebra a Alacant.

Liz González, directora de l'empresa Rocapiel d'Elx (Baix Vinalopó), té una fàbrica a Ucraïna on fins ara residia part de la seua família que va abandonar el país quan va començar el conflicte. Liz conta a À Punt NTC que la fàbrica es va parar quan va començar la invasió russa perquè molts dels treballadors van haver d'anar a la guerra. Ara han pogut reprendre l'activitat perquè estan lluny de les zones conflictives, explica, però només amb part de la plantilla i treballant a mig gas. Abans de tot això, cada mes elaboraven 300 tones de saladura de cuiro.

El conflicte també afecta l'exportació de sabates. Es calcula una reducció del 5% al 10% de la producció de calcer amb components espanyols. El president de l'Associació Espanyola de Components de Calcer, Manolo Román, afirma que el mercat està paralitzat i que és una temeritat fer negocis amb Ucraïna o Rússia, mentre que el gerent de l'empresa de calcer, José Javier Doñate, conta que la seua empresa es veu especialment afectada perquè treballen pell amb pèl, un producte que es ven més als països on fa més fred.

Tota aquesta incertesa, asseguren els tres, condiciona el creixement d'un sector que esperava haver recuperat ja les dades prepandèmia.

També et pot interessar

stats