La Comunitat Valenciana té més pobres i més rics que abans de la crisi
La classe mitjana i la classe media baixa han experimentat descensos del 20,1% i del 3,1%, respectivament.
La Comunitat Valenciana s’ha recuperat de la crisi més ràpidament que la mitjana espanyola, tot i que ha tingut un "impacte molt fort" que ha fet augmentar els grups socials més pobres i també els de majors ingressos.
Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Oportunitats d'ocupació i renda a Espanya, elaborat per la Fundació Ramón Areces i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), que analitza la pèrdua de condicions laborals i de renda durant la crisi i els primers anys de recuperació econòmica (2007-2016).
Segons la investigació, els grups amb menys ingressos han augmentat en un 17,4 %, tot i que també s’ha incrementat la quantitat de persones amb majors ingressos en un 11,4 %. La classe mitjana i la classe mitjana baixa han experimentat descensos del 20,1% i del 3,1%, respectivament.
Sobre el plantejament de si estem millor que abans de la crisi, l'anàlisi ha donat una resposta ben clara, i és que "probablement estàvem millor al 2007 perquè, al 2016, la gent estava en situacions més baixes", tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana, encara que aquesta última presenta "unes clares diferències respecte de la mitjana nacional" perquè "s'hi polaritzen els grups de població ".
L'informe adverteix també d’un impacte "molt fort" de la crisi en el mercat laboral valencià, que va suposar una pèrdua propera als 35 punts en les oportunitats d'ocupació al 2013, però que va aconseguir recuperar-se més ràpidament que la resta, perquè , al 2016, s'havia retallat a 22 punts la distància respecte de les condicions de treball del 2007.
A més, remarca que els joves i els aturats de llarga durada són els més castigats, i destaca les "greus conseqüències que ha tingut la crisi” en els menors de 30 anys.
La clase mitjana, per tant, ha disminuït en detriment d'una situació més polaritzada, en la qual, d'acord amb l'estudi, al 2016 les oportunitats d'ocupació resultaven un 20% pitjors que les que hi havia al 2007: durant el 2007, gairebé el 50 % dels menors de 30 anys tenia un treball indefinit, mentre que, al 2016, aquest percentatge no arribava al 30 %.
Recomanacions dels experts
A partir d'aquest estudi, els autors, Carmen Herrero, Antonio Villar i Àngel Soler, recomanen que es prenguen algunes mesures d’inserció estable dels joves en el mercat laboral, i també que es reactiven les polítiques comercials en materia d’habitatge, suport escolar, beques o assistència a persones grans per a mitigar els efectes del desplaçament dels grups socials cap a la part més baixa de la renda.